Basa_márton.jpg

Basa Márton

loading...
2021. 06. 17.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság

A víz nem kimeríthetetlen erőforrás

Június 17-én van az „elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja”.
2021. 06. 01.
Mezőgazdaság

Mezőgazdaság 4.0

Milyen technológiák léteznek, amelyek segítenek fenntarthatóvá tenni a mezőgazdaságot?
2021. 05. 13.
Környezetvédelem

Farkasnak farkasa

Ne kövessük Idaho példáját a farkasirtásban. Mi a helyzet Magyarországon a farkasokkal és a többi nagyragadozóval?
2021. 05. 05.

Vakcinaszuverenitás és klímaváltozás

Hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás elleni küzdelmet a COVID elleni harc?
2021. 03. 22.

Egyetemes érdekünk - A világ legjobb agráregyetemeinek példája

A magas hozzáadott értéket előállító mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint a fenntartható és egyben versenyképes gazdaság elképzelhetetlen olyan szakemberek nélkül, akik napjaink kihívásainak megfelelően tudják irányítani az értékteremtő folyamatokat. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a fenntartható fejlődés szakembereinek szaktudása ezen területek oktatásának a színvonalától függ. Jóllehet a magas szintű oktatás az alap- és középfokú képzésekre épül, a felsőfokú képzésben csúcsosodik ki. Amellett, hogy itt zajlanak a fejlesztések alapjául szolgáló kutatások itt történik meg az a tudásátadás, amely, ha megfelelő színvonalon műveljük, kiemelheti szakembereinket a világ középmezőnyéből. Ez az a gondolat, amely alapján érdemes megvizsgálni a világ azon egyetemeit, amelyek a legjobb oktatást nyújtják a mezőgazdaság és a fenntarthatóság területén. Ha sikerül megneveznünk azokat a tényezőket, melyek a legjobbá teszik ezen egyetemek képzéseit, választ kaphatunk arra, hogyan lehetne hazánk agrár felsőfokú oktatását fejleszteni, hogy a világ élvonalába tartozó szakemberek kerüljenek ki a rendszerből.
2021. 03. 05.

Steak helyett szöcske, szója helyett lisztkukac?

A nyugati világban egyelőre kuriózumnak, egyesek számára pedig egyenesen visszataszítónak tűnik, azonban világszerte 2 milliárd ember fehérjebevitelének fedezi jelentős részét a rovarfogyasztás. A rovarfehérje betörése az európai és észak-amerikai piacokra, legalábbis a takarmányozás szintjén jelenleg is zajlik. Érdemes tehát foglalkozni a rovarokban rejlő üzleti és élelmezési lehetőségekkel. Arra keressük a választ, hogyan jelenhet meg, mekkora szerepet kaphat a rovarokból származó fehérje a takarmányozásban, a humánélelmezésben és mekkora világgazdasági jelentőségre tehet szert az ágazat a közeljövőben.
2021. 02. 20.

A szénsavas üdítőitalok iparának karbonlábnyoma

Két nagy, főként szénsavas üdítőitalokat gyártó vállalat között lázas üzengetés alakult ki a napokban annak kapcsán, hogy milyen is a környezetet kevésbé szennyező csomagolás. A heves vita kapcsán mi is igyekeztünk utánajárni, hogy mekkora lehet az ágazat által gyártott termékek karbonlábnyoma.
2021. 02. 11.
Környezetvédelem

Autómegosztással a COVID és az éghajlatváltozás ellen

Egyeseknek nem csak világjárvánnyal sújtott helyzetben okozhat komoly dilemmát, hogyan jusson el a munkahelyére: a tömegközlekedés alacsonyabb költsége, fenntarthatósága és a visszafogottabb károsanyag-kibocsájtása áll szemben az autózás kényelmével. Most, a pandémia idején azonban eggyel több érv szól a tömegközlekedés ellen: rengeteg ember zsúfolódik össze kis helyen és a maszkviselés, bár csökkenti a kockázatot, nem jelent garanciát a fertőzés elkerülésére. A közösségi közlekedés esetében nő a fertőzésveszély, ha azonban mindenki külön autóval jár dolgozni, az súlyos forgalmi dugókat és jelentős környezetterhelést is okoz. A két közlekedési mód közötti aranyközéputat a járműmegosztás jelentheti.
2021. 01. 28.
Mezőgazdaság

Magyarország mint jövőbeni déligyümölcs-exportőr?

Néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna azt feltételezni, hogy Zala megye akár fontos déligyümölcs exportőr is lehet a jövőben. Ma már azonban ez egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. A klímaváltozás amellett, hogy komoly fenyegetést jelent Magyarország agráriumára, új lehetőségeket is hoz magával. Például egyre többen ültetnek déligyümölcsöt termő növényeket, néhányan pedig már a nagyüzemi termesztésbe is belefogtak.
2021. 01. 18.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság

Évek óta alig van hó télen, hogy lehet ez?

Mit olvashatunk ki az immár 120 éves hazai meteorológiai adatokból és milyen következményei vannak az enyhébb teleknek?
2020. 10. 30.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság

A biogazdálkodás alapfogalmai és jelentősége

A fenntartható és a környezetvédelmi szempontoknak is jobban megfelelő, egészségesebb élelmiszerek termelésének igénye napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap, amit a globális járványhelyzet tovább erősített.