ToldiOttó_4.jpg

Dr. Toldi Ottó

loading...
2021. 08. 27.
Környezetvédelem, Zöldgazdaság

EU-s klímacsomag: indokolhatatlan a családok terhelése

Számításaink szerint az eredetileg kitűzött 40%-os üvegházgáz kibocsátás csökkentési cél elérése összesen 16-17000 milliárd forintunkba került volna 2030-ig. A releváns energia és klímapolitikai stratégiáink alapján a 40%-os csökkentés megfelelő garanciát jelentett volna a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez. Az EU „Fit for 55%!” magyarul „Irány az 55%!” javaslatcsomagja azonban 55%-ra emelte a 2030-as köztes üvegházgáz csökkentési célszámot.
2021. 08. 12.
Környezetvédelem

Gondolatok az IPCC új jelentéséről

Csak a globális klímasemlegesség menthet meg bennünket.
2021. 07. 07.
Környezetvédelem

A Szaharában hóesés, Kanadában hőség

Biztosan sokan emlékeznek a világsajtót bejárt fotókra a behavazott sivatagi dűnékről. Már ez is csodaszámba ment, de most bekövetkezett az ellenkező véglet is. 30 fok feletti hőmérsékletek az északi sarkkörön túl, 49,6 fokos hőmérsékleti rekord Nyugat-Kanadában.
2021. 07. 06.
Energia, Környezetvédelem, Zöldgazdaság

CCS technológiai lehetőségek Közép-Európában

Kitűnő hazai lehetőségek rejlenek a klímasemlegesség elérésében kulcsszerepet játszó szén-dioxid-leválasztási, -tárolási és -hasznosítási technológiák alkalmazásában.
2021. 06. 18.
Környezetvédelem

Ezért olvadnak Grönland gleccserei

Grönland gleccsereinek, szárazföldi és tengeri jégtakarójának olvadása mára a globális tananyag részévé vált a klímaváltozás hatásainak szemléltetésében.
2021. 05. 26.
Energia, Környezetvédelem

EU-s zöldítés: fontolva haladás vagy erőltetett menet?

Klímakérdések a május 24-25. közötti csúcstalálkozón, a németországi Zöldek előretörese és Jávor Benedek álma, avagy a progresszív környezetpolitika problematikája.
2021. 05. 14.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság, Zöldgazdaság

Nemzetközi klímaváltozási akciónap a geoengineering tükrében

Mit üzen nekünk az geomérnökség a Nemzetközi klímaváltozási akciónapon?
2021. 04. 29.
Energia

A megújuló energia ellátásbiztonságra gyakorolt hatása

Jelen írás a Klímapolitikai Intézet éghajlatváltozás és nemzeti szuverenitás kapcsolatát vizsgáló alapkutatásának részét képezi.
2021. 04. 20.
Energia

Gatyánk is rámenne, ha nem lenne atomerőművünk

Tisztán kell látni abban a kérdésben, hogy a megújuló energia, miközben nagyon fontos szerepet tölt be a magyarországi energiamixben, rendkívül drága az ország és a magyar adófizetők számára.
2021. 04. 17.
Társadalom

Műemlékeink és a klímaváltozás

A Műemléki Világnap margójára: műemlékeink is a klímaváltozás áldozataivá válhatnak.
2021. 03. 30.
Energia

Ideológiai támadás alatt az atomenergia?

Idén márciusban az Európai Parlament Biztonsági és Védelmi Albizottsága (SEDE), Külügyi Bizottsága (AFET), valamint az Ipari és Energetikai Bizottsága (ITRE) közös megbeszélést tartott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) vezetőjével, Rafael Grossival. A megbeszélés fontos napirendi pontja volt annak a megvitatása, hogy az EU úgynevezett Green Taxonomy rendelete miért nem sorolja az atomenergiát a környezetvédelmi szempontból fenntartható technológiák közé, és így miért nem javasolja azt támogatásra, illetve a befektetők figyelmébe. Grossi rövid választ adott: „a Bizottság döntése sokkal inkább volt ideológiai, mint szakmai”. Pár nappal ezelőtt hét EU-s tagállam levélben kérte, hogy az Európai Bizottság fejezze be az atomenergia hátrányos megkülönböztetését, és az kerüljön a klímavédelem szempontjából támogatható technológiák közé. A levél elkészítését Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezdeményezte, és rajtuk kívül Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Andrej Babiš cseh, Florin Cîțu román, Igor Matovič szlovák és Janez Janša szlovén kormányfők írták alá.