betöltés...
2021. 06. 18.
Környezetvédelem

Ezért olvadnak Grönland gleccserei

Grönland gleccsereinek, szárazföldi és tengeri jégtakarójának olvadása mára a globális tananyag részévé vált a klímaváltozás hatásainak szemléltetésében.
2021. 06. 17.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság

A víz nem kimeríthetetlen erőforrás

Június 17-én van az „elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja”.
2021. 06. 14.
Társadalom

Thunberging: nem vagy zöld? Nem járunk!

Minden értelemben izzik a levegő, ugyanis a klímaváltozás kérdése nem csak a tudományos élet és a közélet napirendjét határozza meg, de a fiatalok párkapcsolati szokásaira is óriási hatást gyakorol. Az elmúlt két évben a „klímaváltozás” és „környezetvédelem” keresőszavak száma közel két és félszeresére nőtt az online randi fórumokon, derül ki az OkCupid felméréséből.
2021. 06. 01.
Társadalom

Klímaszorongásról a szülők világnapján – legyen minél többeknek ünnep!

Június elseje 2012 óta a szülők világnapja azzal a céllal, hogy ezen a napon köszönetet nyilváníthassunk a szüleinknek egész életen át tartó feltétel nélküli szeretetükért és kitartó, odaadó elhivatottságukért, amellyel felneveltek bennünket.
2021. 06. 01.
Mezőgazdaság

Mezőgazdaság 4.0

Milyen technológiák léteznek, amelyek segítenek fenntarthatóvá tenni a mezőgazdaságot?
2021. 05. 26.
Energia, Környezetvédelem

EU-s zöldítés: fontolva haladás vagy erőltetett menet?

Klímakérdések a május 24-25. közötti csúcstalálkozón, a németországi Zöldek előretörese és Jávor Benedek álma, avagy a progresszív környezetpolitika problematikája.
2021. 05. 25.
Mezőgazdaság

A biológiai sokféleség napján az eltűnő ősi magyar gyümölcsfajtákról

Május 22-én a biodiverzitás fontosságára hivják fel a figyelmet szerte a világon. Ebből az alkalomból megvizsgáltuk az ősi magyar gyümölcsfajták eltűnésének körülményeit, és megszólaltattuk a Tündérkertek Mozgalom vezetőjét, Kovács Gyulát.
2021. 05. 14.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság, Zöldgazdaság

Nemzetközi klímaváltozási akciónap a geoengineering tükrében

Mit üzen nekünk az geomérnökség a Nemzetközi klímaváltozási akciónapon?
2021. 05. 13.
Környezetvédelem

Farkasnak farkasa

Ne kövessük Idaho példáját a farkasirtásban. Mi a helyzet Magyarországon a farkasokkal és a többi nagyragadozóval?
2021. 05. 10.
Környezetvédelem

Mit üzennek nekünk a fák?

Minden év május 10-én ünnepeljük a Madarak és fák napját. A jeles alkalmat a természetvédelmi ünnepek „ősatyjának” is tekinthetnénk nem csak magyar, hanem nemzetközi vonatkozásaiban is.
2021. 05. 05.

Vakcinaszuverenitás és klímaváltozás

Hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás elleni küzdelmet a COVID elleni harc?
2021. 05. 03.

A COVID hatása a fenntartható élelmiszerfogyasztásra

A koronavírus járvány kitörése jelentős hatással volt mindennapi életünkre. A korlátozó intézkedések gazdasági visszaesést okoztak és megváltoztatták az emberek viselkedését, fogyasztási- és élelmiszerbeszerzési szokásait is.
2021. 04. 26.

Mi az: zöld, magyar és sikersztori? Zöld Magyar Államkötvény

A magyar Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) április 22-én, azaz a Föld Napján tartott aukcióján újabb zöld kötvény kibocsátás történt. A debütáló Zöld Magyar Államkötvény forintban jegyzett, 30 éves futamidejű, fix kamatozású és eredetileg 20 milliárd forintért tervezték kibocsátani. A Zöld Államkötvény azonban nem várt sikert aratott és az elsődleges forgalmazók részéről 140,72 milliárd forintnyi ajánlat érkezett.
2021. 04. 23.

Értékeink: ne célkeresztbe, hanem a középpontba állítsuk az embert

A Föld napja alkalmából cikksorozatot indítottunk, amellyel célunk megvilágítani, hogy a környezetpolitikában a Klímapolitikai Intézet milyen értékeket tart kiemelten fontosnak. A soron követező írásokkal az éghajlatváltozásnak és a fenntarthatóságnak nem csak a szakpolitikai, hanem a szellemi-kulturális kérdéseivel is foglalkozni szeretnénk, és szívesen vállaljuk az építő vitát ezen a téren is.
2021. 04. 21.

Zöldre mosás a Föld Napján

A Föld napja sem mentes a zöldre mosás jelenségétől, sőt: ilyenkor számos vállalat zöldebbnek szeretne látszani, mint amilyen valójában.
2021. 04. 20.
Energia

Gatyánk is rámenne, ha nem lenne atomerőművünk

Tisztán kell látni abban a kérdésben, hogy a megújuló energia, miközben nagyon fontos szerepet tölt be a magyarországi energiamixben, rendkívül drága az ország és a magyar adófizetők számára.
2021. 04. 17.
Társadalom

Műemlékeink és a klímaváltozás

A Műemléki Világnap margójára: műemlékeink is a klímaváltozás áldozataivá válhatnak.
2021. 04. 14.
Mezőgazdaság

Nagy GMO-csata: Európai Parlament vs. Európai Bizottság

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament összecsapni látszik GMO ügyben. Mi a GMO, és mi van a feszültség hátterében?
2021. 04. 14.
Mezőgazdaság

Bor és klíma: észak lesz az új dél?

A bor és klíma kapcsolata mára már nyilvánvaló. Egyre több cikk és tanulmány jelenik meg, ami a klímaváltozás hatásait taglalja a szőlő- és borágazatra.
2021. 04. 05.
Zöldgazdaság

Élelmiszerpazarlás: családonként évi 50 ezer forintnyi élelmiszer mehet a szemétbe

Az élelmiszerpazarlás napjainkban jelentős környezeti problémának tekinthető a világban és hazánkban is. Sajnos ez húsvétkor sincs másképp.
2021. 03. 22.

Egyetemes érdekünk - A világ legjobb agráregyetemeinek példája

A magas hozzáadott értéket előállító mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint a fenntartható és egyben versenyképes gazdaság elképzelhetetlen olyan szakemberek nélkül, akik napjaink kihívásainak megfelelően tudják irányítani az értékteremtő folyamatokat. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a fenntartható fejlődés szakembereinek szaktudása ezen területek oktatásának a színvonalától függ. Jóllehet a magas szintű oktatás az alap- és középfokú képzésekre épül, a felsőfokú képzésben csúcsosodik ki. Amellett, hogy itt zajlanak a fejlesztések alapjául szolgáló kutatások itt történik meg az a tudásátadás, amely, ha megfelelő színvonalon műveljük, kiemelheti szakembereinket a világ középmezőnyéből. Ez az a gondolat, amely alapján érdemes megvizsgálni a világ azon egyetemeit, amelyek a legjobb oktatást nyújtják a mezőgazdaság és a fenntarthatóság területén. Ha sikerül megneveznünk azokat a tényezőket, melyek a legjobbá teszik ezen egyetemek képzéseit, választ kaphatunk arra, hogyan lehetne hazánk agrár felsőfokú oktatását fejleszteni, hogy a világ élvonalába tartozó szakemberek kerüljenek ki a rendszerből.
2021. 03. 22.
Zöldgazdaság

Örvényben: a városi vízveszteségről a Víz Világnapján

A 21. század egyik legfőbb problémája az ivóvíz hiánya lesz. Már az 1990-es szakmai konferenciák is azt jelezték, hogy jelenlegi évszázadunkban háború fog folyni az édesvízkészletekért. A lakosság nagy része persze ismeri a receptet: ne folyassuk a csapot fogmosáskor, zuhanyozzunk le gyorsan, takarékosan mosogassunk. Azonban van egy olyan része is a fogyasztásnak, ami névtelenül eltűnik: ez a szivárgás.
2021. 03. 22.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság, Zöldgazdaság

Digitális technológiákkal vizeink védelméért

Ma van a Víz Világnapja. A víz egyre fontosabb érték, egyben stratégiai erőforrás szerte a világon, amelyet védenünk kell. Magyarország számára a víz különösen fontos kérdés, hiszen vízrajzi szempontból meghatározó hazánk medence fekvése.
2021. 03. 08.

Nők nélkül nincs zöld gondolat

Március 8., Nőnap. Ilyenkor jellemzően évről évre visszatérnek a női egyenjogúság kérdéseivel foglalkozó cikkek, a nemi különbségeket taglaló műsorok és a női élet szépségeit vagy épp nehézségeit firtató írások. Ennél megfelelőbb alkalmat keresve sem találhatnánk, hogy rávilágítsunk a nők környezetvédelemmel kapcsolatos rendkívül fontos szerepére.
2021. 03. 05.

Steak helyett szöcske, szója helyett lisztkukac?

A nyugati világban egyelőre kuriózumnak, egyesek számára pedig egyenesen visszataszítónak tűnik, azonban világszerte 2 milliárd ember fehérjebevitelének fedezi jelentős részét a rovarfogyasztás. A rovarfehérje betörése az európai és észak-amerikai piacokra, legalábbis a takarmányozás szintjén jelenleg is zajlik. Érdemes tehát foglalkozni a rovarokban rejlő üzleti és élelmezési lehetőségekkel. Arra keressük a választ, hogyan jelenhet meg, mekkora szerepet kaphat a rovarokból származó fehérje a takarmányozásban, a humánélelmezésben és mekkora világgazdasági jelentőségre tehet szert az ágazat a közeljövőben.
2021. 03. 02.
Környezetvédelem

Vadvilág világnapja: az éghajlatváltozás miatt halnak ki egyes fajok?

Az ENSZ 2013-ban nyilvánította március harmadikát a vadvilág világnapjává. Ekkor ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét.
2021. 02. 20.

A szénsavas üdítőitalok iparának karbonlábnyoma

Két nagy, főként szénsavas üdítőitalokat gyártó vállalat között lázas üzengetés alakult ki a napokban annak kapcsán, hogy milyen is a környezetet kevésbé szennyező csomagolás. A heves vita kapcsán mi is igyekeztünk utánajárni, hogy mekkora lehet az ágazat által gyártott termékek karbonlábnyoma.
2021. 02. 18.
Energia, Környezetvédelem, Társadalom, Zöldgazdaság

Klímapolitika és Amerika: Trump pusztulásba vitte volna, Biden megmenti a bolygót?

Meghívásunkra Dr. Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének nemrég kinevezett igazgatója látogatott el a Klímapolitikai Intézetbe, aki Litkei Máté vezető kutatóval beszélgetett az amerikai klímapolitikai helyzetről.
2021. 02. 12.

Elődeink nyomában: Kipling mítosz- és törvényteremtése

Kiplinget olvasva azt érthetjük meg, hogy a természet egyszerre lehet valóságos és transzcendens, és hogy a zöld gondolat (a modern értelemben vett környezet- és természetvédelem) akkor marad koherens, akkor nem omlik a fejünkre, ha megfelel a természet törvényének is.
2021. 02. 11.
Környezetvédelem

Autómegosztással a COVID és az éghajlatváltozás ellen

Egyeseknek nem csak világjárvánnyal sújtott helyzetben okozhat komoly dilemmát, hogyan jusson el a munkahelyére: a tömegközlekedés alacsonyabb költsége, fenntarthatósága és a visszafogottabb károsanyag-kibocsájtása áll szemben az autózás kényelmével. Most, a pandémia idején azonban eggyel több érv szól a tömegközlekedés ellen: rengeteg ember zsúfolódik össze kis helyen és a maszkviselés, bár csökkenti a kockázatot, nem jelent garanciát a fertőzés elkerülésére. A közösségi közlekedés esetében nő a fertőzésveszély, ha azonban mindenki külön autóval jár dolgozni, az súlyos forgalmi dugókat és jelentős környezetterhelést is okoz. A két közlekedési mód közötti aranyközéputat a járműmegosztás jelentheti.
2021. 02. 08.

A gyermek nem ökobomba, hanem a jövő záloga

Kedvelem azokat a mentális kötélugrásokat, amikor valaki annyira nonkonformista, hogy a saját létjogosultságát is megkérdőjelezi. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy választ írok Vági Mártonnak, aki Miért nekem kell fizetnem azt, ha te gyereket akarsz? címmel jelentetett meg véleménycikket az Azonnali.hu-n (2021. február 3.). A cikk vegyíti a libertariánus „minek fizessek adót, ha én nem veszem igénybe az állami juttatást?” filozófiáját a zöldnarratívával.
2021. 02. 02.

Elődeink nyomában - Fekete István

Szubjektív módon szeretnénk bemutatni azokat a magyar és külföldi írókat, gondolkodókat, személyeket, akik a magyar konzervatív zöld gondolatot megalapozták, és akiket elődeinknek, példaképeinknek tekinthetjük. Kerekes György írása.
2021. 01. 28.
Mezőgazdaság

Magyarország mint jövőbeni déligyümölcs-exportőr?

Néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna azt feltételezni, hogy Zala megye akár fontos déligyümölcs exportőr is lehet a jövőben. Ma már azonban ez egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. A klímaváltozás amellett, hogy komoly fenyegetést jelent Magyarország agráriumára, új lehetőségeket is hoz magával. Például egyre többen ültetnek déligyümölcsöt termő növényeket, néhányan pedig már a nagyüzemi termesztésbe is belefogtak.
2021. 01. 18.
Környezetvédelem

Gyakorlati madárvédelem - Ne etessük a vízimadarakat!

Tanulságos írás a vízimadarak etetésének káros hatásairól vendégszerzőnk, a Mathias Corvinus Collegium fő fotográfusának, Gyurkovits Tamásnak a tollából, aki saját képeivel illusztrálta gondolatait.
2021. 01. 15.
Mezőgazdaság

Hazánk is beszállt a rovarbizniszbe

2020-ban a pandémiás helyzet ellenére az agrárium területén úttörőnek számító fiatal vállalkozás, a Grinsect meghatározó mérföldkövet ért el azzal, hogy létrehozta az ország első - és eddig egyetlen -, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyével rendelkező rovarfehérje előállító kisüzemét. A vállalkozás most Magyarország első rovaripari kockázati tőkebefektetésében részesült, derült ki a vállalat közleményéből.
2021. 01. 13.
Környezetvédelem

Gondolatok a madáretetésről

Ahogy a tél hidege egyre inkább beszorít minket a négy fal közé, több lehetőségünk van a bölcselkedésre is. Kerekes György gyermekkori élményeit és ehhez kapcsolatos gondolatait vetette papírra.
2021. 01. 13.
Zöldgazdaság

'Egy bolygó' elnevezésű csúcstalálkozót tartottak a franciaországi Marseille-ben, amelyen a politikai vezetők ígéretet tettek a természet egyre gyorsuló pusztulásának a megállítására

Az ENSZ által támogatott hétfői csúcstalálkozón a résztvevő politikai vezetők ígéretet tettek a természet egyre gyorsuló pusztulásának megfordítására. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Világbank által támogatott, az One Planet csúcstalálkozón több ,mint 50 nemzet támogatta a globális szárazföld és az óceánok 30 százalékát kitevő védett területek létrehozásának tervét.
2021. 01. 11.
Mezőgazdaság

Agrár-élelmiszeripari modernizációra van szükség - emelte ki Lázár János

Ugyan hazánk alapanyag-termelésben nagyon jó, ezt viszont általában külföldre exportáljuk, ahonnan kész élelmiszer áramlik vissza nagy volumenben.
2021. 01. 08.
Környezetvédelem

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a járványok kitörése közvetlenül összefügg a természetes élőhelyek károsításával.

Amikor a nemzetközi állatkereskedelem terjeszkedik és a trópusi esőerdők újabb és újabb területei kerülnek művelés alá, megnő az ember és az állatvilág találkozásának és a kórokozók átadásának veszélye is.
2021. 01. 06.
Környezetvédelem

A szőlőben és a borban található polifenolok megakadályozhatják a SARS-CoV-2 vírus emberi sejtekhez való kapcsolódását.

Amerikai kutatók szerint a szőlőben és a borban található flavonoidok és tanninok megakadályozzák a SARS-CoV-2 vírus emberi sejtekhez való kapcsolódását.