betöltés...
2021. 09. 06.
Energia, Környezetvédelem, Társadalom

Az életszínvonal növelése és a klímavédelem összeegyeztethető

Magyarország megvalósítható klímapolitikában gondolkodik - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatának margójára.
2021. 09. 05.
Társadalom

A környezetvédelem esztétikai értékmentés is

A környezetvédelmi mozgalmak a klímaváltozás elleni küzdelemnek központi elemei, sőt történetük jóval korábbra nyúlik vissza, mint a modern klímapolitikáé. Pálya Hanna írása.
2021. 09. 03.

Smaragdfa: klímavédelmi csodafegyer vagy ökológiai átok?

Augusztus 24-én, Budapesten tartották az Első Smaragdfa Fenntarthatósági Napot, melynek fővédnöke Kovács Pál miniszterelnökségi államtitkár volt. Kiemelkedő szakaszához érkezett ugyanis az a 10 éves, összetett fejlesztő munka, melynek köszönhetően a 2019-ben avatott nagyberényi karbon klíma ültetvényről letermelt smaragdfa újabb és újabb területeket hódít meg.
2021. 08. 27.
Környezetvédelem, Zöldgazdaság

EU-s klímacsomag: indokolhatatlan a családok terhelése

Számításaink szerint az eredetileg kitűzött 40%-os üvegházgáz kibocsátás csökkentési cél elérése összesen 16-17000 milliárd forintunkba került volna 2030-ig. A releváns energia és klímapolitikai stratégiáink alapján a 40%-os csökkentés megfelelő garanciát jelentett volna a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez. Az EU „Fit for 55%!” magyarul „Irány az 55%!” javaslatcsomagja azonban 55%-ra emelte a 2030-as köztes üvegházgáz csökkentési célszámot.
2021. 08. 25.
Környezetvédelem, Zöldgazdaság

Kína környezet-és klímapolitikai célkitűzéseinek elemzése

Kína klímaváltozással kapcsolatos önálló törekvései egészen 2008-ra nyúlnak vissza egy, a Nature tudományos folyóirat által 2018-ban megjelent kutatás szerint, ami Ázsia második legnagyobb országának paradigmaváltása mögött a klímavédelem és karbonmentes gazdaság növekvő globális szerepének a felismerését emeli ki, ami hozzájárulhatott implicit módon a globális zöld gazdaságban versenyképes meglévő ipari technológiák fejlesztéséhez CO2 kibocsátás csökkentés szempontjából.
2021. 08. 12.
Környezetvédelem

Gondolatok az IPCC új jelentéséről

Csak a globális klímasemlegesség menthet meg bennünket.
2021. 08. 03.
Környezetvédelem

Létezik-e klímaadó?

Az Európai Bizottság Fit for 55 néven futó javaslatcsomagja markáns lépéseket fogalmaz meg annak érdekében, hogy 2050-re az Európai Unió karbonsemlegessé váljon.
2021. 07. 31.
Energia, Környezetvédelem, Mezőgazdaság, Társadalom, Zöldgazdaság

Fit for 55: az EU új klímacsomagjával kapcsolatos álláspont

A Klímapolitikai Intézet álláspontja az Európai Bizottság klímacsomagjáról.
2021. 07. 20.
Energia, Zöldgazdaság

Újat építeni vagy felújítani a régit?

A meglévő épületek mélyfelújítása esetén a cél az, hogy a mélyfelújításon átesett épületek használati, energiahatékonysági szempontból reális alternatívát képezzenek az új építésű épületekkel szemben.
2021. 07. 07.
Környezetvédelem

A Szaharában hóesés, Kanadában hőség

Biztosan sokan emlékeznek a világsajtót bejárt fotókra a behavazott sivatagi dűnékről. Már ez is csodaszámba ment, de most bekövetkezett az ellenkező véglet is. 30 fok feletti hőmérsékletek az északi sarkkörön túl, 49,6 fokos hőmérsékleti rekord Nyugat-Kanadában.
2021. 07. 03.
Mezőgazdaság, Társadalom, Zöldgazdaság

Élelmiszertermelés szuverenitása

Az élelmiszertermelés szuverenitása a globális trendeket figyelembe véve Magyarország számára is egyre fontosabb, a jövőnk függ tőle.
2021. 07. 01.
Energia, Környezetvédelem, Zöldgazdaság

Lendületet vehet és zöldülhet a hidrogénipar

Környezetkímélőbb nehéz- és vegyipar, áruszállítás, fűtés - néhány példa a sokból arra, hogy mely ágazatokban járhat előnyökkel a klímabarát módon előállított hidrogénnek a felhasználása. A kormány a napokban tette közzé a nemzeti hidrogénstratégiát, arról pedig, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a technológiában, és ez miként járulhat hozzá a klímavédelemhez, Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatási vezetője nyilatkozott a Figyelőnek.
2021. 06. 29.
Környezetvédelem, Társadalom

Európa folyója, a Duna

Ökológiai, kulturális, gazdasági és történelmi összekötő kapocs. Írásunk a nemzetközi Duna nap alkalmából.
2021. 06. 28.
Környezetvédelem, Társadalom

Ki fizesse a klímacechet?

Mindenki tiszta környezetet és klímasemlegességet akar – egészen addig, amíg nem neki kell megfizetni ennek a költségeit. A Klímapolitikai Intézet Magyar Nemzetben megjelent írása.
2021. 06. 27.
Társadalom

Elődeink nyomában: Zsindely Ferenc

Az 1930-as években úgy tűnt, hogy Zsindely Ferenc neve politikai pályafutása miatt fog fennmaradni. Komoly politikai karriert futott be, aminek köszönhetően az 1940-es évekre a közélet ismert és befolyásos szereplője lett. Hajdú András, vendégszerzőnk, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatótanárának írása.
2021. 06. 24.
Környezetvédelem, Társadalom

A patriotizmus szükségszerűen zöld

A környezetvédelem csak akkor lehet eredményes, ha ismerjük a természet és az ember működését, és elfogadjuk mindkettőt olyannak, amilyen.
2021. 06. 21.
Társadalom, Zöldgazdaság

Greenwashing, a környezettudatos emberek átverése - Interjú

Greenwashing, avagy a zöldre mosás káros marketing és PR eszközéről beszélgett Kecskés Tímea, a ZIP magazin újságírója Szebenyi Péterrel, a Klímapolitikai Intézet zöld marketing szakemberével.
2021. 06. 18.
Környezetvédelem

Ezért olvadnak Grönland gleccserei

Grönland gleccsereinek, szárazföldi és tengeri jégtakarójának olvadása mára a globális tananyag részévé vált a klímaváltozás hatásainak szemléltetésében.
2021. 06. 17.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság

A víz nem kimeríthetetlen erőforrás

Június 17-én van az „elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja”.
2021. 06. 14.
Társadalom

Thunberging: nem vagy zöld? Nem járunk!

Minden értelemben izzik a levegő, ugyanis a klímaváltozás kérdése nem csak a tudományos élet és a közélet napirendjét határozza meg, de a fiatalok párkapcsolati szokásaira is óriási hatást gyakorol. Az elmúlt két évben a „klímaváltozás” és „környezetvédelem” keresőszavak száma közel két és félszeresére nőtt az online randi fórumokon, derül ki az OkCupid felméréséből.
2021. 06. 01.
Társadalom

Klímaszorongásról a szülők világnapján – legyen minél többeknek ünnep!

Június elseje 2012 óta a szülők világnapja azzal a céllal, hogy ezen a napon köszönetet nyilváníthassunk a szüleinknek egész életen át tartó feltétel nélküli szeretetükért és kitartó, odaadó elhivatottságukért, amellyel felneveltek bennünket.
2021. 06. 01.
Mezőgazdaság

Mezőgazdaság 4.0

Milyen technológiák léteznek, amelyek segítenek fenntarthatóvá tenni a mezőgazdaságot?
2021. 05. 26.
Energia, Környezetvédelem

EU-s zöldítés: fontolva haladás vagy erőltetett menet?

Klímakérdések a május 24-25. közötti csúcstalálkozón, a németországi Zöldek előretörese és Jávor Benedek álma, avagy a progresszív környezetpolitika problematikája.
2021. 05. 25.
Mezőgazdaság

A biológiai sokféleség napján az eltűnő ősi magyar gyümölcsfajtákról

Május 22-én a biodiverzitás fontosságára hivják fel a figyelmet szerte a világon. Ebből az alkalomból megvizsgáltuk az ősi magyar gyümölcsfajták eltűnésének körülményeit, és megszólaltattuk a Tündérkertek Mozgalom vezetőjét, Kovács Gyulát.
2021. 05. 14.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság, Zöldgazdaság

Nemzetközi klímaváltozási akciónap a geoengineering tükrében

Mit üzen nekünk az geomérnökség a Nemzetközi klímaváltozási akciónapon?
2021. 05. 13.
Környezetvédelem

Farkasnak farkasa

Ne kövessük Idaho példáját a farkasirtásban. Mi a helyzet Magyarországon a farkasokkal és a többi nagyragadozóval?
2021. 05. 10.
Környezetvédelem

Mit üzennek nekünk a fák?

Minden év május 10-én ünnepeljük a Madarak és fák napját. A jeles alkalmat a természetvédelmi ünnepek „ősatyjának” is tekinthetnénk nem csak magyar, hanem nemzetközi vonatkozásaiban is.
2021. 05. 05.

Vakcinaszuverenitás és klímaváltozás

Hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás elleni küzdelmet a COVID elleni harc?
2021. 05. 03.

A COVID hatása a fenntartható élelmiszerfogyasztásra

A koronavírus járvány kitörése jelentős hatással volt mindennapi életünkre. A korlátozó intézkedések gazdasági visszaesést okoztak és megváltoztatták az emberek viselkedését, fogyasztási- és élelmiszerbeszerzési szokásait is.
2021. 04. 26.

Mi az: zöld, magyar és sikersztori? Zöld Magyar Államkötvény

A magyar Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) április 22-én, azaz a Föld Napján tartott aukcióján újabb zöld kötvény kibocsátás történt. A debütáló Zöld Magyar Államkötvény forintban jegyzett, 30 éves futamidejű, fix kamatozású és eredetileg 20 milliárd forintért tervezték kibocsátani. A Zöld Államkötvény azonban nem várt sikert aratott és az elsődleges forgalmazók részéről 140,72 milliárd forintnyi ajánlat érkezett.
2021. 04. 23.

Értékeink: ne célkeresztbe, hanem a középpontba állítsuk az embert

A Föld napja alkalmából cikksorozatot indítottunk, amellyel célunk megvilágítani, hogy a környezetpolitikában a Klímapolitikai Intézet milyen értékeket tart kiemelten fontosnak. A soron követező írásokkal az éghajlatváltozásnak és a fenntarthatóságnak nem csak a szakpolitikai, hanem a szellemi-kulturális kérdéseivel is foglalkozni szeretnénk, és szívesen vállaljuk az építő vitát ezen a téren is.
2021. 04. 21.

Zöldre mosás a Föld Napján

A Föld napja sem mentes a zöldre mosás jelenségétől, sőt: ilyenkor számos vállalat zöldebbnek szeretne látszani, mint amilyen valójában.
2021. 04. 20.
Energia

Gatyánk is rámenne, ha nem lenne atomerőművünk

Tisztán kell látni abban a kérdésben, hogy a megújuló energia, miközben nagyon fontos szerepet tölt be a magyarországi energiamixben, rendkívül drága az ország és a magyar adófizetők számára.
2021. 04. 17.
Társadalom

Műemlékeink és a klímaváltozás

A Műemléki Világnap margójára: műemlékeink is a klímaváltozás áldozataivá válhatnak.
2021. 04. 14.
Mezőgazdaság

Nagy GMO-csata: Európai Parlament vs. Európai Bizottság

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament összecsapni látszik GMO ügyben. Mi a GMO, és mi van a feszültség hátterében?
2021. 04. 14.
Mezőgazdaság

Bor és klíma: észak lesz az új dél?

A bor és klíma kapcsolata mára már nyilvánvaló. Egyre több cikk és tanulmány jelenik meg, ami a klímaváltozás hatásait taglalja a szőlő- és borágazatra.
2021. 04. 05.
Zöldgazdaság

Élelmiszerpazarlás: családonként évi 50 ezer forintnyi élelmiszer mehet a szemétbe

Az élelmiszerpazarlás napjainkban jelentős környezeti problémának tekinthető a világban és hazánkban is. Sajnos ez húsvétkor sincs másképp.
2021. 03. 22.

Egyetemes érdekünk - A világ legjobb agráregyetemeinek példája

A magas hozzáadott értéket előállító mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint a fenntartható és egyben versenyképes gazdaság elképzelhetetlen olyan szakemberek nélkül, akik napjaink kihívásainak megfelelően tudják irányítani az értékteremtő folyamatokat. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a fenntartható fejlődés szakembereinek szaktudása ezen területek oktatásának a színvonalától függ. Jóllehet a magas szintű oktatás az alap- és középfokú képzésekre épül, a felsőfokú képzésben csúcsosodik ki. Amellett, hogy itt zajlanak a fejlesztések alapjául szolgáló kutatások itt történik meg az a tudásátadás, amely, ha megfelelő színvonalon műveljük, kiemelheti szakembereinket a világ középmezőnyéből. Ez az a gondolat, amely alapján érdemes megvizsgálni a világ azon egyetemeit, amelyek a legjobb oktatást nyújtják a mezőgazdaság és a fenntarthatóság területén. Ha sikerül megneveznünk azokat a tényezőket, melyek a legjobbá teszik ezen egyetemek képzéseit, választ kaphatunk arra, hogyan lehetne hazánk agrár felsőfokú oktatását fejleszteni, hogy a világ élvonalába tartozó szakemberek kerüljenek ki a rendszerből.
2021. 03. 22.
Zöldgazdaság

Örvényben: a városi vízveszteségről a Víz Világnapján

A 21. század egyik legfőbb problémája az ivóvíz hiánya lesz. Már az 1990-es szakmai konferenciák is azt jelezték, hogy jelenlegi évszázadunkban háború fog folyni az édesvízkészletekért. A lakosság nagy része persze ismeri a receptet: ne folyassuk a csapot fogmosáskor, zuhanyozzunk le gyorsan, takarékosan mosogassunk. Azonban van egy olyan része is a fogyasztásnak, ami névtelenül eltűnik: ez a szivárgás.
2021. 03. 22.
Környezetvédelem, Mezőgazdaság, Zöldgazdaság

Digitális technológiákkal vizeink védelméért

Ma van a Víz Világnapja. A víz egyre fontosabb érték, egyben stratégiai erőforrás szerte a világon, amelyet védenünk kell. Magyarország számára a víz különösen fontos kérdés, hiszen vízrajzi szempontból meghatározó hazánk medence fekvése.