2021. 03. 22.
A magas hozzáadott értéket előállító mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint a fenntartható és egyben versenyképes gazdaság elképzelhetetlen olyan szakemberek nélkül, akik napjaink kihívásainak megfelelően tudják irányítani az értékteremtő folyamatokat. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a fenntartható fejlődés szakembereinek szaktudása ezen területek oktatásának a színvonalától függ. Jóllehet a magas szintű oktatás az alap- és középfokú képzésekre épül, a felsőfokú képzésben csúcsosodik ki. Amellett, hogy itt zajlanak a fejlesztések alapjául szolgáló kutatások itt történik meg az a tudásátadás, amely, ha megfelelő színvonalon műveljük, kiemelheti szakembereinket a világ középmezőnyéből. Ez az a gondolat, amely alapján érdemes megvizsgálni a világ azon egyetemeit, amelyek a legjobb oktatást nyújtják a mezőgazdaság és a fenntarthatóság területén. Ha sikerül megneveznünk azokat a tényezőket, melyek a legjobbá teszik ezen egyetemek képzéseit, választ kaphatunk arra, hogyan lehetne hazánk agrár felsőfokú oktatását fejleszteni, hogy a világ élvonalába tartozó szakemberek kerüljenek ki a rendszerből.