betöltés...
2021. 04. 05.
Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

Élelmiszerpazarlás: családonként évi 50 ezer forintnyi élelmiszer mehet a szemétbe

Az élelmiszerpazarlás napjainkban jelentős környezeti problémának tekinthető a világban és hazánkban is. Sajnos ez húsvétkor sincs másképp.
2021. 03. 22.

Egyetemes érdekünk - A világ legjobb agráregyetemeinek példája

A magas hozzáadott értéket előállító mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint a fenntartható és egyben versenyképes gazdaság elképzelhetetlen olyan szakemberek nélkül, akik napjaink kihívásainak megfelelően tudják irányítani az értékteremtő folyamatokat. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a fenntartható fejlődés szakembereinek szaktudása ezen területek oktatásának a színvonalától függ. Jóllehet a magas szintű oktatás az alap- és középfokú képzésekre épül, a felsőfokú képzésben csúcsosodik ki. Amellett, hogy itt zajlanak a fejlesztések alapjául szolgáló kutatások itt történik meg az a tudásátadás, amely, ha megfelelő színvonalon műveljük, kiemelheti szakembereinket a világ középmezőnyéből. Ez az a gondolat, amely alapján érdemes megvizsgálni a világ azon egyetemeit, amelyek a legjobb oktatást nyújtják a mezőgazdaság és a fenntarthatóság területén. Ha sikerül megneveznünk azokat a tényezőket, melyek a legjobbá teszik ezen egyetemek képzéseit, választ kaphatunk arra, hogyan lehetne hazánk agrár felsőfokú oktatását fejleszteni, hogy a világ élvonalába tartozó szakemberek kerüljenek ki a rendszerből.
2021. 03. 22.
Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

Örvényben: a városi vízveszteségről a Víz Világnapján

A 21. század egyik legfőbb problémája az ivóvíz hiánya lesz. Már az 1990-es szakmai konferenciák is azt jelezték, hogy jelenlegi évszázadunkban háború fog folyni az édesvízkészletekért. A lakosság nagy része persze ismeri a receptet: ne folyassuk a csapot fogmosáskor, zuhanyozzunk le gyorsan, takarékosan mosogassunk. Azonban van egy olyan része is a fogyasztásnak, ami névtelenül eltűnik: ez a szivárgás.
2021. 03. 22.
Agrárium, Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés, Természetvédelem és ökológia

Digitális technológiákkal vizeink védelméért

Ma van a Víz Világnapja. A víz egyre fontosabb érték, egyben stratégiai erőforrás szerte a világon, amelyet védenünk kell. Magyarország számára a víz különösen fontos kérdés, hiszen vízrajzi szempontból meghatározó hazánk medence fekvése.
2021. 03. 08.

Nők nélkül nincs zöld gondolat

Március 8., Nőnap. Ilyenkor jellemzően évről évre visszatérnek a női egyenjogúság kérdéseivel foglalkozó cikkek, a nemi különbségeket taglaló műsorok és a női élet szépségeit vagy épp nehézségeit firtató írások. Ennél megfelelőbb alkalmat keresve sem találhatnánk, hogy rávilágítsunk a nők környezetvédelemmel kapcsolatos rendkívül fontos szerepére.
2021. 03. 05.

Steak helyett szöcske, szója helyett lisztkukac?

A nyugati világban egyelőre kuriózumnak, egyesek számára pedig egyenesen visszataszítónak tűnik, azonban világszerte 2 milliárd ember fehérjebevitelének fedezi jelentős részét a rovarfogyasztás. A rovarfehérje betörése az európai és észak-amerikai piacokra, legalábbis a takarmányozás szintjén jelenleg is zajlik. Érdemes tehát foglalkozni a rovarokban rejlő üzleti és élelmezési lehetőségekkel. Arra keressük a választ, hogyan jelenhet meg, mekkora szerepet kaphat a rovarokból származó fehérje a takarmányozásban, a humánélelmezésben és mekkora világgazdasági jelentőségre tehet szert az ágazat a közeljövőben.
2021. 03. 02.
Természetvédelem és ökológia

Vadvilág világnapja: az éghajlatváltozás miatt halnak ki egyes fajok?

Az ENSZ 2013-ban nyilvánította március harmadikát a vadvilág világnapjává. Ekkor ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét.
2021. 02. 20.

A szénsavas üdítőitalok iparának karbonlábnyoma

Két nagy, főként szénsavas üdítőitalokat gyártó vállalat között lázas üzengetés alakult ki a napokban annak kapcsán, hogy milyen is a környezetet kevésbé szennyező csomagolás. A heves vita kapcsán mi is igyekeztünk utánajárni, hogy mekkora lehet az ágazat által gyártott termékek karbonlábnyoma.
2021. 02. 18.
Energia, Épített környezetünk védelme, Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés, Természetvédelem és ökológia

Klímapolitika és Amerika: Trump pusztulásba vitte volna, Biden megmenti a bolygót?

Meghívásunkra Dr. Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének nemrég kinevezett igazgatója látogatott el a Klímapolitikai Intézetbe, aki Litkei Máté vezető kutatóval beszélgetett az amerikai klímapolitikai helyzetről.
2021. 02. 12.

Elődeink nyomában: Kipling mítosz- és törvényteremtése

Kiplinget olvasva azt érthetjük meg, hogy a természet egyszerre lehet valóságos és transzcendens, és hogy a zöld gondolat (a modern értelemben vett környezet- és természetvédelem) akkor marad koherens, akkor nem omlik a fejünkre, ha megfelel a természet törvényének is.
2021. 02. 11.
Természetvédelem és ökológia

Autómegosztással a COVID és az éghajlatváltozás ellen

Egyeseknek nem csak világjárvánnyal sújtott helyzetben okozhat komoly dilemmát, hogyan jusson el a munkahelyére: a tömegközlekedés alacsonyabb költsége, fenntarthatósága és a visszafogottabb károsanyag-kibocsájtása áll szemben az autózás kényelmével. Most, a pandémia idején azonban eggyel több érv szól a tömegközlekedés ellen: rengeteg ember zsúfolódik össze kis helyen és a maszkviselés, bár csökkenti a kockázatot, nem jelent garanciát a fertőzés elkerülésére. A közösségi közlekedés esetében nő a fertőzésveszély, ha azonban mindenki külön autóval jár dolgozni, az súlyos forgalmi dugókat és jelentős környezetterhelést is okoz. A két közlekedési mód közötti aranyközéputat a járműmegosztás jelentheti.
2021. 02. 08.

A gyermek nem ökobomba, hanem a jövő záloga

Kedvelem azokat a mentális kötélugrásokat, amikor valaki annyira nonkonformista, hogy a saját létjogosultságát is megkérdőjelezi. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy választ írok Vági Mártonnak, aki Miért nekem kell fizetnem azt, ha te gyereket akarsz? címmel jelentetett meg véleménycikket az Azonnali.hu-n (2021. február 3.). A cikk vegyíti a libertariánus „minek fizessek adót, ha én nem veszem igénybe az állami juttatást?” filozófiáját a zöldnarratívával.
2021. 02. 02.

Elődeink nyomában - Fekete István

Szubjektív módon szeretnénk bemutatni azokat a magyar és külföldi írókat, gondolkodókat, személyeket, akik a magyar konzervatív zöld gondolatot megalapozták, és akiket elődeinknek, példaképeinknek tekinthetjük. Kerekes György írása.
2021. 01. 28.
Agrárium

Magyarország mint jövőbeni déligyümölcs-exportőr?

Néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna azt feltételezni, hogy Zala megye akár fontos déligyümölcs exportőr is lehet a jövőben. Ma már azonban ez egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. A klímaváltozás amellett, hogy komoly fenyegetést jelent Magyarország agráriumára, új lehetőségeket is hoz magával. Például egyre többen ültetnek déligyümölcsöt termő növényeket, néhányan pedig már a nagyüzemi termesztésbe is belefogtak.
2021. 01. 18.
Természetvédelem és ökológia

Gyakorlati madárvédelem - Ne etessük a vízimadarakat!

Tanulságos írás a vízimadarak etetésének káros hatásairól vendégszerzőnk, a Mathias Corvinus Collegium fő fotográfusának, Gyurkovits Tamásnak a tollából, aki saját képeivel illusztrálta gondolatait.
2021. 01. 15.
Agrárium

Hazánk is beszállt a rovarbizniszbe

2020-ban a pandémiás helyzet ellenére az agrárium területén úttörőnek számító fiatal vállalkozás, a Grinsect meghatározó mérföldkövet ért el azzal, hogy létrehozta az ország első - és eddig egyetlen -, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyével rendelkező rovarfehérje előállító kisüzemét. A vállalkozás most Magyarország első rovaripari kockázati tőkebefektetésében részesült, derült ki a vállalat közleményéből.
2021. 01. 13.
Természetvédelem és ökológia

Gondolatok a madáretetésről

Ahogy a tél hidege egyre inkább beszorít minket a négy fal közé, több lehetőségünk van a bölcselkedésre is. Kerekes György gyermekkori élményeit és ehhez kapcsolatos gondolatait vetette papírra.
2021. 01. 13.
Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

'Egy bolygó' elnevezésű csúcstalálkozót tartottak a franciaországi Marseille-ben, amelyen a politikai vezetők ígéretet tettek a természet egyre gyorsuló pusztulásának a megállítására

Az ENSZ által támogatott hétfői csúcstalálkozón a résztvevő politikai vezetők ígéretet tettek a természet egyre gyorsuló pusztulásának megfordítására. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Világbank által támogatott, az One Planet csúcstalálkozón több ,mint 50 nemzet támogatta a globális szárazföld és az óceánok 30 százalékát kitevő védett területek létrehozásának tervét.
2021. 01. 11.
Agrárium

Agrár-élelmiszeripari modernizációra van szükség - emelte ki Lázár János

Ugyan hazánk alapanyag-termelésben nagyon jó, ezt viszont általában külföldre exportáljuk, ahonnan kész élelmiszer áramlik vissza nagy volumenben.
2021. 01. 08.
Természetvédelem és ökológia

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a járványok kitörése közvetlenül összefügg a természetes élőhelyek károsításával.

Amikor a nemzetközi állatkereskedelem terjeszkedik és a trópusi esőerdők újabb és újabb területei kerülnek művelés alá, megnő az ember és az állatvilág találkozásának és a kórokozók átadásának veszélye is.
2021. 01. 06.
Természetvédelem és ökológia

A szőlőben és a borban található polifenolok megakadályozhatják a SARS-CoV-2 vírus emberi sejtekhez való kapcsolódását.

Amerikai kutatók szerint a szőlőben és a borban található flavonoidok és tanninok megakadályozzák a SARS-CoV-2 vírus emberi sejtekhez való kapcsolódását.
2021. 01. 05.
Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés, Természetvédelem és ökológia

150 milliárd dollár biztosított veszteséget okozott a 2020-as év tíz legpusztítóbb időjárási katasztrófája világszerte

Az éghajlattal összefüggő szélsőséges természeti jelenségek okozta gazdasági károk mindössze 4 százaléka volt biztosított veszteség az alacsony jövedelmű országokban, a magas jövedelmű államok 60 százalékával szemben.
2021. 01. 04.
Épített környezetünk védelme

A világjárvány 2020-ban enyhítette a környezetre nehezedő nyomást Indiában

Bár Covid-19 járvány bár a világot jelentősen megrázta, de kedvező hatással volt a környezetre.
2021. 01. 04.
Agrárium, Természetvédelem és ökológia

A biotermékek világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek

A biotermékek világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem meglepő tehát, hogy a biogazdálkodás is egy többé-kevésbé mindannyiunk számára ismert fogalom.
2021. 01. 01.

Klímapolitikai Intézet a Bögre Klubban

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet kutatója meghívást kapott a  Bögre Klubba.
2020. 12. 31.
Agrárium, Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

A talaj védelme: ökológiai szemléletű talajművelés

A talaj védelme kulcsfontosságú mind a fenntarthatóság, mind a gazdálkodás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése révén a klímavédelem szempontjából is.
2020. 12. 30.
Természetvédelem és ökológia

Rohamtempóban terjednek az inváziós növények Magyarországon - webtérkép készül

Az inváziós növények mára annyira elterjedtté váltak az országban, hogy az emberek jelentős része azt gondolja róluk, hogy természetes részei a magyar növényvilágnak. Tömeges jelenlétük valójában rendkívül súlyos problémát okoz...
2020. 12. 29.
Agrárium, Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

A biogazdálkodás és a klímavédelem kapcsolata

Az organikus élelmiszerek elterjedésének első évtizedeiben a fogyasztók elsősorban pozitív egészségügyi vonzatuk miatt választották a biotermékeket. Habár ez ma is fontos szempont, egyre inkább helyet kap a biogazdálkodás klímavédelemben betöltött szerepe is a biotermékek mellett döntők indokai között. De mi áll ennek hátterében?
2020. 12. 28.
Energia

Kína bekapcsolta a mesterséges Napját

Elvégezték az első kísérletet a "mesterséges Nap" néven ismertté vált fúziós reaktorral – közölte a Hszinhua állami hírügynökség.
2020. 12. 28.
Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

Sokkal drágább lehet a klímakatasztrófa utáni helyreállítás, mint a megelőzés költsége

Sem a politikusok, sem a gazdasági szereplők nem akarnak egy olyan világot, amivel az apokaliptikus filmek elevenednének meg. Ez nekik sem érdekük, de azért azzal is számolni kell, hogy világunk gazdaságilag életképes marad-e, képes-e etetni, ruházni, megélhetést biztosítani a milliárdnyi polgárának. Ezek ugyanis kardinális kérdések, mind a cégek mind pedig a politika szempontjából.
2020. 12. 23.
Energia, Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

Hatalmas lépés a közúti teherszállítás zöldebbé tétele felé

Húsz éven belül karbonsemleges üzemre állnának át a kamionok Európában – erről írt alá megállapodást az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK), a Scania, a Daimler, a Ford, a Volvo, a MAN és a DAF vezetője.
2020. 12. 22.
Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

Egy igazságosabb klímapolitika kompromisszumai

Az éghajlatváltozás kezelésére irányuló nemzetközi megállapodások számos kihívással néznek szembe. Melyek ezek és miként lehet megbírkózni velük?
2020. 12. 22.
Természetvédelem és ökológia

Blaze Island egy újabb klíma-fikció témájú könyv

Shakespeare „A vihar” című darabjának modern elbeszéléseként kialakított Blaze Island egy klímatudós, Milan Wells és lánya, Miranda történetét meséli el.
2020. 12. 21.
Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

Fontos árvízvédelmi fejlesztés történt az Alsó-Tisza vidékén

A térség elmúlt ötven évének legjelentősebb árvízvédelmi projektje valósult meg.
2020. 12. 21.
Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

Újra elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret

Elöntötte a tenger a velencei Szent Márk teret, mert nem kapcsolták be a várost védő Mose-gátat. Az áradás a Szent Márk székesegyházat sem kímélte. Hogyan történhetett ez?
2020. 12. 19.
Agrárium

Lemaradásban a magyar élelmiszeripar - mit javasolnak az elemzők?

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar az európai uniós tagállamokhoz képest lemaradásban van. A szakemberek az Agrárszektor 2020 Konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén azt elemezték, milyen módokon lehetne javítani Magyarország agrárgazdaságának helyzetén.
2020. 12. 19.
Agrárium, Természetvédelem és ökológia

Érdekli a magyar halgazdálkodás jövője? Most elmondhatja véleményét!

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Agrárminisztérium (AM) a Magyar akvakultúra-fejlesztési operatív programra (Makop 2021-2027) vonatkozó stratégiai környezeti vizsgálatot. A szakmai és a civil szervezetek, valamint minden, a program iránt érdeklődő magánszemély véleményére is számítanak.
2020. 12. 17.
Épített környezetünk védelme, Környezeti elemek védelme (víz, talaj, levegő), hulladékkezelés

Mennyi szálló port szűrnek ki a fővárosi fák?

Hazai kutatók megbecsülték a fák levélzetének levegőtisztító képességét és a környező városi levegőből kivont nehézfémek mennyiségét. A fafajok között is jelentős a különbség...
2020. 12. 17.
Energia

70%-ot is zuhanhat a kőolaj iránti globális kereslet a jövőben

Minden bizonnyal korai lenne kijelenteni a kőolajkorszak végét, egy elemzés szerint azonban népszerűsége hamarosan jelentősen csökkenhet. Méghozzá - nem meglepő módon - az elektromos járművek miatt.