Az Európai Unió a zöld átállás zászlóshajója kíván lenni. A környezeti szempontból fenntartható társadalom és gazdaság kialakítására mintegy 1 billió eurót költ az EU ebben az évtizedben.

A zöldülés egyik legfontosabb állomása a gazdaság fosszilis energiahordozókról való leválasztása, a megújuló és tiszta energiatermelés lehetőségeinek bővítése, az elektrifikáció minél szélesebb körű elterjesztése. 

Mindez a járműgyártásra is történelmi hatást gyakorol. A hagyományos belső égésű motorokat az EU száműzni akarja, hogy egyre nagyobb teret engedjen az elektromos meghajtással rendelkező járműveknek.

Az akkumulátorgyártással kapcsolatos, politikailag fűtött viták ellenére látni kell, az akkumulátor-gyártókapacitások fejlesztése nélkül a kontinens klímasemlegességi céljai nem érhetők el.

Többek között erről, valamint az iparág szerepéről és jövőjéről a Klímapolitikai Intézet és az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatói közös elemzést készítettek, amelyről nyilvános szakmai vitát szerveznek a felek.

Az elemzés innen olvasható!