Mind globálisan, mind Magyarországon az agrárium az egyik olyan iparág, amelyik a legérzékenyebb az időjárási és éghajlati szélsőségekre. Az intenzív hőmérséklet-emelkedés, az éghajlati és időjárási jelenségek térbeli és időbeli változásai, valamint az extrém klimatológiai és időjárási paraméterek jelentős módosulása hozzájárult a szántóföldek állapotának változásaihoz, a terméshozamok csökkenéséhez és a termény minőségének romlásához az elmúlt években.

A tanulmány bemutatja a hazai mezőgazdasági szektor várható átalakulását a 2022-es extrém aszály után, valamint az alkalmazott adaptációs stratégiákat is vizsgálja. A kutatás homogenizált és interpolált agro-klimatológiai adatbázis és terményadatok alapján történt, kiemelten a tenyészidőszak során a hőmérséklet, csapadék és napsugárzás szélsőséges indikátorait.

Hosszú távú éghajlati elemzés szükséges a 2022-es történelmi szárazság megértéséhez, valamint a jövőbeli adaptációs és mitigációs technikák sikeréhez. Az eredmények segíthetnek az agárszektor szereplőinek hatékonyan csökkenteni az ariditási kedvezőtlen hatásait, ezzel növelve alkalmazkodásukat hasonló sokkokhoz.

VIA: Periodica Polytechnica Social and Management Sciences