A Klímapolitikai Intézet szervezett kerekasztalt az immár 31. alkalommal, hagyományosan Tusnádfürdőn megrendezett Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor MCC sátrában.

A panelbeszélgetésen Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere, Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára és Litkei Máté a Klímapolitikai Intézet igazgatója vettek részt.

A beszélgetésen szó esett arról, hogy a járványhelyzet, az ellátásbiztonsági zavarok, az inflációs nyomás, az éleződő geopolitikai helyzet és a közelgő recesszió réme fékezik vagy felgyorsítják a zöld átállás folyamatát.

A háborús helyzet tükrében a panelisták a témák között érintették az orosz energiafüggőség mérséklésének módját, kitértek a fosszilis energiahordozók szerepére és az atomenergia jövőjére.

A jó hangulatú eszmecsere során a résztvevők választ adtak arra is, hogy a klíma- és környezetpolitika terén ma melyek Románia és Magyarország legfőbb lehetőségei és kihívásai, és milyen területeken képzelhető el a két ország közötti együttműködés erősítése.

A beszélgetést Kitta Gergely, a Klímapolitikai Intézet stratégiai és kommunikációs vezetője moderálta.