Több száz fiatal diák előtt vitázott Magyarország zöldpolitikájáról Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója és Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese az MCC gólyatáborban.

A parázs vita alkalmával olyan kérdések kerültek terítékre, mint

  • hogyan értékelhető az elmúlt 13 év kormányzása a környezet és klímapolitika szemszögéből?
  • hogyan állunk Magyarországon a környezeti célok elérésével?
  • miként értékelhető az Európai Unió zöldpolitikája?
  • összehangolható-e a gazdaságfejlesztés a zöld célokkal?

A beszélgetés során Litkei Máté amellett érvelt, hogy a fenntarthatóság környezeti, társadalmi és gazdasági pillérét egyszerre kell tudni érvényesíteni. Hibás az a politikai üzenet, amely az ellenzéki pártokat környezetvédőnek állítja be, miközben a Kormány gazdaságfejlesztési terveit környezetpusztítóként festi le. Egy felelős kormányzás egyszerre valósítja meg a természeti értékek védelmét és az emberek életszínvonalának javítását.

Magyarország hosszútávú sikeressége attól függ, hogy a magyar GDP 5%-át adó hazai autóipar versenyképes tud-e maradni. Az EU döntött: az e-mobilitás irányába fordítja a kormányrudat. Arról lehet vitatkozni, hogy ez valódi megoldás-e, vagy újabb elhibázott döntés, de valójában a kérdés az, hogy a megváltozott körülmények közt milyen módon tudjuk szavatolni a magyar autóipari munkahelyeket, a gazdasági fejlődés lehetőségét és mindeközben a magyar természeti kincsek védelmét. 

Ehhez olyan zöld-ipari beruházásokra van szükség, mint az akkumulátor-gyárak és emellett a magyar hatósági rendszer megerősítésére, hogy a magyar emberek biztosak lehessenek abban, hogy az állam meggátolja a természet károsodását.

Köszönjük mindenkinek az eseményen való aktív részvételt és a meghívást!