Az MCC Klímapolitikai Intézete is képviseltette magát az idén megrendezett a III. Telekom PodcastFest/STRAND fesztiválon. Litkei Máté az intézet igazgatója, Dr. Kovács Erik vezető kutató beszélgettek a klímaváltozásról és az idei nyárra is jellemző erdőtüzek okairól és a megelőzésükről. A beszélgetést Szakos Enikő az MCC munkatársa moderálta.

A beszélgetés során megállapították a szakemberek, hogy a tüzek többsége emberi gondatlanság vagy szándékosság következménye. A tüzeket elsősorban az autóból, vonatból, kerékpárról kidobott, eldobott cigarettacsikkek, a hanyagul ott hagyott tábortüzek, a gondatlanul végzett kiskerti- és tarlóégetések, a rosszul szervezett grillezés és bográcsozás vagy az erdőterületen rosszul kivitelezett vágástéri hulladékégetések okozzák. A legtöbb erdőtűz erdőn kívül keletkezik olyan módon, hogy a száraz aljnövényzetről, bozótról terjed át az erdőterületekre.

Az intézet két munkatársa elmondta, hogy hazai viszonylatban a klímaváltozás leginkább az egyenlőtlen csapadékeloszlás, az aszályos időszakok gyakoriságának növekedésével és a klimatikus viszonyok megváltozásával járó kártevők elszaporodásával járulhat hozzá az erdők sérülékenységének növekedéséhez.

Megállapították, hogy a tűzmegelőzés legolcsóbb módja az emberek tudatosságának segítése oktatáson és a kommunikáción keresztül, ennek sokszorosába kerülnek az erdővédelmi célú erdészeti beavatkozások és ennek sokszorosába az erdőtűz-megelőzési infrastruktúra-fejlesztések, de még ez is nagyságrendekkel olcsóbb, mint a tűzoltás és a keletkező ökológiai kár elhárítása.

Fontos konklúziót vontak: ha már rövid távon is valós megoldásokat akarunk, akkor nem pánikolni kell és a jelenlegi fősodratú klímapolitika kibocsátáscsökkentési céljai sem fognak eredménnyel szolgálni. A kulcs az alkalmazkodás.

Köszönjük a meghívást!