Hogyan lesz a gazdaság, a vállalati szektor fenntartható és klímasemleges 2050-re? Ezt a kérdést járta körül Toldi Ottó vezető kutatónk a vállalati fenntarthatósággal foglalkozó CSR (Corporate Sustainability Reporting) Hungary Summit 2023 konferencián 2023. október 27-én.

A prezentáció fókuszában a Deloitte és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH)szakértőinek közreműködésével készült felmérés állt a vállalatok fenntarthatósági és klímavédelmi teljesítményével kapcsolatban.

A Towards Net Zero kutatásban kiküldött száz kérdőívre hatvan vállalat válaszolt. A válaszadó vállalatok 60%-ának van kibocsátáscsökkentési politikája, 5 éven belül csaknem 90%-nak lesz.

Az energia szektoron belül 42,8%-nak, az iparban 41,7%-nak, a pénzügyi szektorban 62,5%-nak, a kommunikáció terén – nem meglepetésre - 100%-nak. A vállalatok 31%-nak van már nettó zéró kibocsátási célja, és mérik a közvetlen (scope 1) és közvetetett (scope 2) kibocsátásaikat is.

Egyelőre a legnépszerűbb eszközök a vállalatok kibocsátásainak csökkentésére az energiahatékonysági beruházások, a hulladékkezelés és a szállítás kibocsátásainak csökkentése. Ahhoz azonban, hogy egy vállalat valóban karbonsemlegesen és fenntarthatóan működjön, alapvető és mély innováció-vezérelt technológiafejlesztés szükséges.

Ennek a technológiai ugrásnak a lehetőségei kerültek részletezésre az előadásban.