A Klímapolitikai Intézet és a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért közös szervezésében két atomellenes országból (Németország, Ausztria) sikerült két neves, közéletben is aktív kutatót Prof. Dr.-Ing. Michael Beckmann-t a Drezdai Műszaki Egyetemről és Dr. Ralph G. Schoellhammer-t a Webster Vienna Magánegyetemről meghívnunk az MCC-be.

A sűrű program ellenére is lehetőség nyílt 2023. október 25-én egy nagy érdeklődéssel kísért panelbeszélgetésre, ahol Dr. Toldi Ottó vezető kutató moderálásával azt a kérdést próbáltuk megválaszolni, hogy vajon az atomenergia technológiai zsákutca, vagy valódi megoldás a zöld átmenetben?

Az energetika jelenlegi fejlődési iránya ugyanis magában hordoz egy civilizációs energiahatékonysági paradoxont. Ennek lényege, hogy az emberi civilizáció fejlődése az energiahatékonyság növekedésén keresztül is leírható, hiszen az egyre nagyobb energiasűrűségű energiahordozók alkalmazása jelentősen hozzájárult a társadalmi munkamegosztás kialakulásához és az életszínvonal folyamatos emelkedéséhez.

A kérdés, amire fókuszáltunk: nem mond-e ez ellent annak, hogy ma ismét az időjárástól függő, kisebb energiasűrűségű megújulók felé mozdulunk el?