Toldi Ottó vezető kutatónk tartott előadást az MCC Dunaszerdahelyi Képzési Központjában a Középiskolai Program részeként "Hogyan lehetünk klímasemlegesek 2050-re?" címmel 2023. október 28-án.

A jövő generációkért érzett felelősségünk nem engedi elhallgatni azt a pesszimista jövőképet, miszerint 2100-ra 9,4-12,7 milliárdra növekvő emberi népességet a jelenlegi műszaki-technológiai szinten lehetetlen lesz fenntarthatóan egészséges élelmiszerrel, tiszta ivóvízzel és energiával ellátni. Legalábbis ezt jósolta az ENSZ a jelenlegi fejlődési tendenciák alapján. Hiszen minden olyan technológia amin ma az ipari és a mezőgazdasági termelés alapszik, illetve legnagyobb volumenben használt szállítási és közlekedési módok, erősen környezetszennyezők.

Tehát, nem mehet így tovább, ha 2050-re karbonsemlegesek és fenntarthatók akarunk lenni! A fejlesztéseknek, az innovációnak olyan új utakat kell találni, melyen keresztül nem képződik többé újra hasznosíthatatlan hulladék, megszűnik a környezetszennyezés és az üvegházgáz kibocsátást. Milyen lesz majd ez a jövő, hogyan lehet ezt ma elképzelni? Az előadásban egy ilyen ideális jövőkép megvalósításának a lehetőségeiről volt szó, a hallgatóság interaktív részvételével.