Együttműködési megállapodást írt alá 2023. március 30-án Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem (NKE) rektora, Kitta Gergely, az MCC intézetekért felelős igazgatója és Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója.

A megállapodás értelmében az NKE nemrég megalakult Környezeti Fenntarthatósági Intézete többek között a tudományos ismeretterjesztés, a kutatások és a nemzetközi kapcsolatok területein együttműködik a Klímapolitikai Intézettel.

Az ünnepélyes aláírási ceremónián az NKE rektora elmondta, hogy az egyetemeknek is fel kell magukat vértezniük az éghajlatváltozás negatív következményeinek leküzdését célzó tudással és képességekkel és azt be kell építeniük tudományos és oktatási tevékenységükbe. Az NKE ezt ismerte fel, amikor tavaly egy saját, a környezeti fenntarthatósággal foglalkozó intézetet hívott életre.

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója ehhez hozzáfűzte, hogy bár az elmúlt időszakban sok felsőoktatási intézmény fordult a zöld ügy irányába, a tapasztalatok szerint az éghajlatváltozás súlyosbodó hatásainak megelőzése és kivédése szempontjából mind nagyobb felelősség hárul az államra és az állami szereplőkre, ezért az államigazgatási képzést biztosító Nemzeti Közszolgálati Egyetem közvetetten kiemelten fontos szerepet játszik klímaváltozás problémájának megoldásában.

Kitta Gergely, az MCC intézetekért felelős igazgatója aláhúzta, a Mathias Corvinus Collegium öt kutatóintézettel rendelkezik. Jelenleg elsőként a klímaváltozással kapcsolatos szakmai tevékenységek kölcsönös megismerése és lehetséges összehangolása a cél, de a későbbiekben az együttműködés más területekkel is bővíthető a felek szándéka szerint.

Kis Norbert, az NKE Környezeti Fenntarthatósági Intézetének vezetője az esemény záró akkordjaként reményét fejezte ki, hogy az együttműködési megállapodást a felek hasznos programokkal, előremutató projektekkel, lelkes közös munkával töltik majd meg.