Március 27-én a Klímapolitikai Intézet szervezésében MCC-s diákok és kutatók üzemlátogatáson vettek rész a Magyar Cukor Zrt kaposvári biogáz üzemében (Biogáz Fejlesztő Kft.), amely az ország egyik legnagyobb ilyen erőműve és az egyetlen, ahol a biogázt kétféleképpen is hasznosítják.

A biogázzal egyrész megújuló áramot- másrészt tisztítva - a földgázzal egyenértékű biometánt állítanak elő, melyet a gáz hálózatba táplálnak.

A Magyar Cukor az osztrák Agrana élelmiszeripari csoporthoz tartozó cukoripari vállalat. Ez az egyetlen cukortermelési kvótával rendelkező cukoripari vállalat Magyarországon, mely 730 ezer tonnás cukorrépa-feldolgozási kapacitással rendelkezik, amely a 105 ezer tonnás, a magyar cukorfogyasztás harmadát fedező cukormennyiség megtermelését teszi lehetővé.

  • 2007-ben működésbe lépett a helyi szakemberek tervező-fejlesztő tevékenységének eredményeként megépített két anaerob fermentor, amelyekben a cukorrépa feldolgozása után visszamaradó répaszeletből megkezdődött a biogáz termelése és a cukorgyártási időszakban a földgáz biogázzal történő kiváltása.
  • A Biogáz Fejlesztő Kft. 2007-ben kezdte meg a préseltszelet- és répatörmelék-alapú biogáz termelését.  A 100 napos kampány alatt naponta 100 ezer tonna szelet beadással 150 m3 biogáz termelésére képes november és január között minden nap.
  • A kampányidőszakon kívül 6,6 millió m³ biogázt termel majd a rendszer, amelyből a cukorgyár melaszszárító állomása: 3,6 millió m³-t, a cukorgyár központi fűtési rendszere: 2 millió m³-t, a kaposvári városi fürdő pedig 1 millió m³-t használ majd fel.
  • Mára teljesen sikerült kiváltania az üzemnek a földgázt.

Ezzel klíma- és környezetbaráttá teszik a cukorgyár működését és fedezik a gyár hő és energiaigényét. A Klímapolitikai Intézet vonatkozó tanulmánya szerint a magyarországi biogáz termelésben jelentős potenciál van, földgáz szükségletünk akár 15-20%-a is kiváltható lenne vele.