Akkumulátorgyártás: áldás vagy átok? - címmel parázs vitával startolt el az MCC Feszt harmadik napja a MOL Nagyszínpadon, ahol Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója képviselte az Intézetet.

Magyarország 2030-ra megtízszerezné akkumulátorgyártási kapacitását, a stratégia sokat vitatott eleme az elmúlt félév közbeszédét tematizáló debreceni, a kínai CATL-hoz tartozó akkumulátorgyár ügye.

A beszélgetés résztvevői olyan kérdéseket jártak körbe, mint:

  • Milyen környezeti következményekkel járhat egy akkumulátorgyár létrehozása és üzemeltetése?
  • Milyen gazdasági tényezők lehetnek fontosak a beruházáskor?
  • Miért van szükség napjainkban újabb akkumulátorgyárakra?

A részvevők hevesen érveltek álláspontjaik mellett:

Az akkumulátorgyártás hazánk számára lehet áldás vagy átok is. Ez egy lehetőség és mi döntjük el, hogyan élünk vele – fejtette ki véleményét Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a  Nagyszínpadon zajló kerekasztal-beszélgetésen.

Schiffer András ügyvéd, az LMP frakcióvezetője a beszélgetés során kiemelte: az EU-s intézkedések bezárják Magyarországot egy közepes fejlettségi szintre.

Az akkumulátorgyártás kapcsán Kanász-Nagy Máté, az LMP - Magyarország Zöld Pártja frakcióvezető-helyettese a károsanyag-kibocsátás problematikájára, a környezetünkre veszélyt jelenthető hulladékok kezelésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A háború és az éhínség után a környezet védelme a harmadik legfontosabb preferencia a magyar lakosság körében – hangsúlyozta Kaderják Péter. A BME Zéró Karbon Központ vezetője, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője szerint a következő öt évben a globális akkumulátoripari fejlesztések meg fognak sokszorozódni, globális verseny folyik ezekért a beruházásokért.

Olvasd el a témával kapcsolatos cikkeinket, amiket megtalálsz az elemzéseink közt.