Magyarország egyik legnagyobb környezetvédelmi megmozdulásává nőtte ki magát a hagyományosan az MCC Klímapolitikai Intézet és Esztergom Megyei Jogú Város együttműködésében szervezett hulladékgyűjtési akció.

A harmadik éve az MCC Feszt előeseményeként megrendezett közös esemény célkeresztjében idén a cigicsikkgyűjtés állt. A cigarettavégre mérete miatt sokszor nem gondolunk súlyos környezeti problémaként. Kevesen tudják, hogy egy csikkben ugyanakkor mintegy 7.000 toxikus vegyület lapul, amely a vizeinket és a táplálék után kutató állatokat is mérgezi.

A 2023. július 22-én megrendezett eseményen megjelent közel 300 önkéntes, az eldobott szemét mellett, több tíz kilogrammnyi cigaretta-maradványt gyűjtött össze. Az idei a sokadik olyan akció, amit Esztergom és az MCC Klímapolitikai Intézete egymással partnerségben szervezett.

A korábbi években – helyi civil szervezetekkel, többek között horgászokkal, búvárokkal, úszókkal, barlangászokkal kiegészülve – két alkalommal is kitakarítottuk a Palatinus-tó környezetét, tavasszal pedig közösen ültettünk fát a városban.