Az elmúlt másfél-két év időjárása meteorológiai és klimatológiai szempontból is szélsőségesnek számít. 2021 második felétől fokozódó csapadékhiány mutatkozott az északi félteke nagy részén, mely 2022 nyarán tetőzött több hónapig tartó átlag feletti forrósággal, 450 éve nem tapasztalt szárazsággal, majd egy extrém enyhe tél kezdettel Európában és történelmi hóviharokkal Észak-Amerikában. Ezt a rendkívüli kilengést az időjárási rendszerben egyszerre okozta a klímaváltozás és annak cirkulációs folyamatokra gyakorolt hatása, a Csendes-óceán keleti medencéjének negatív anomáliája (La Niña), illetve helyi, sajátos klimatológiai hatások, hidrológiai és talaj tulajdonságok. A La Niña jelenség gyengülni kezdett és nagy eséllyel 2023 második felében egyre inkább „testvére” az El Niño klimatológiai jelenség veheti át a helyét a Föld vízkészletének 1/3-át adó Közép- és Kelet-Csendes-óceánon. Amennyiben hasonlóan hosszú ideig fennmarad, mint a 2020-ban kezdődő La Niña, akár a mi időjárásunkat is befolyásolhatja.

A klímaváltozás miatt a telek, a tavaszok és az őszök jóval enyhébbek, a nyarak pedig jóval melegebbek lettek Európában. Várhatóan 2023 is a legmelegebb évek közé fog tartozni az intenzív felmelegedés miatt, régiónként változó szélsőségekkel.

Mi az El Niño és a La Niña? Milyen hatásaik vannak globálisan és az európai régióra? Mennyire függ az idei év (2023) időjárása tőlük? Ezekre keressük a választ a tanulmányban.

 

I. El Niño – La Niña

Normál körülmények között a trópusi Csendes-óceánon passzátszelek fújnak keletről nyugatra az Egyenlítő mentén, és Dél-Amerikától Ázsia felé szállítják az óceán meleg felszíni vizét. A Humboldt-áramlat hideg vizet szállít a Csendes-óceán déli részéből északra a trópusokra, ahol Peru partjainál fokozatosan a felszín közelébe emelkedik a hideg, oxigénben gazdag víz. A passzátszelek hatására ez a hideg víz az Egyenlítő mentén nyugat felé kezd áramlani, ahol a Nap lassan felmelegíti. Ennek közvetlen eredményeként a tengerfelszín hőmérséklete a Csendes-óceán nyugati részén általában melegebb, körülbelül 8-10 °C-kal, mint a Csendes-óceán keleti részén. Az óceánnak ez a melegebb része a konvekciók (légköri feláramlás) forrása, amely heves felhőképződéssel és nagyon sok csapadékkal jár. Az El Niño éveiben a hideg víz áramlása gyengül vagy teljesen eltűnik, mivel a Csendes-óceán középső és keleti részén a víz olyan meleg lesz, mint a Csendes-óceán nyugati részén (1.ábra).

Ez a többmillió éves folyamat sokszor megszakad. A szakirodalom ezt El Niño-Déli Oszcilláció (ENSO) ciklusnak nevezi. Az El Niño–Déli Oszcilláció (ENSO) időszakonként három hőmérsékleti fázis között ingadozik: semleges vagy normál, La Niña (hideg) és El Niño (meleg).

Az El Niño és a La Niña egyaránt hatással lehet a globális légköri viszonyokra és az időjárásra, az ökoszisztémákra, és a gazdaságra.

Enso fázisai

1. ábra Az ENSO fázisai: normál helyzet (bal), La Niña (közép), El Niña (jobb). Az ábrán látható, hogy a normál és a La Niña fázisok sok esetben hasonló folyamat mintát mutatnak. Forrás: Pacific Marine Environmental Laboratory/NOAA

Az El Niño egy makro-skálájú óceáni-légköri éghajlati jelenség a Csendes-óceán trópusi területein, amely a tengerfelszín hőmérsékletének periodikus változásának meleg fázisa. Karácsony tájékán veszi kezdetét (ezért hívják El Niño-nak, a Krisztus gyermek spanyol elnevezésére utalva) és hosszú hónapokig, általában 9-12, de akár 24-36 hónapig is kitart. Ekkor a passzátszél széthullik, a trópusok egyenlítői éghajlatán a konvektív aktivitás megnövekszik (sok eső hullik), a Csendes-óceán keleti és nyugati medencéje közötti légnyomáskülönbség csökken, a melegedő tengervíz miatt intenzívebb hurrikán és tájfun képződés jelentkezik a Csendes-óceán keleti medencéjében. Ekkor az északi félteke felé több vízgőz áramlik nedves szállítószalagokon keresztül az erőteljesebb párolgás miatt.

A La Niña az El Niño ellentéte. Ekkor a tengerfelszín hőmérséklete a Csendes-óceán középső részének kelet-egyenlítői részén 2-7 °C-kal lesz alacsonyabb a normálisnál. A jelenség akkor kezdődik, amikor a passzát szél meleg felszíni/felszínközeli vizet fúj Dél-Amerikától Indonézia felé. Ahogy ez a meleg víz nyugat felé halad, a mélytengerből áramló hideg víz a felszínre emelkedik (hideg, termoklin zóna* felemelkedése) Dél-Amerika közelében. Ennyi hő mozgása a Föld egynegyedén, jelentős hatással lehet az egész bolygó időjárására. A La Niña általában néhány hónapig marad fenn, de előfordulnak olyan időszakok, amikor évekig is, mint most 2020-tól 2023 elejéig.

Tengerfelszíni hőmérsékleti anomáliák

2. ábra Tengerfelszíni hőmérsékleti anomáliák és a víz áramlási iránya normál (fent), El Niño (bal lent) és La Niña (jobb lent) időszakban. Forrás: Soumi Mitra


A La Niña az El Niño ellentéte. Ekkor a tengerfelszín hőmérséklete a Csendes-óceán középső részének kelet-egyenlítői részén 2-7 °C-kal lesz alacsonyabb a normálisnál. A jelenség akkor kezdődik, amikor a passzát szél meleg felszíni/felszínközeli vizet fúj Dél-Amerikától Indonézia felé. Ahogy ez a meleg víz nyugat felé halad, a mélytengerből áramló hideg víz a felszínre emelkedik (hideg, termoklin zóna* felemelkedése) Dél-Amerika közelében. Ennyi hő mozgása a Föld egynegyedén, jelentős hatással lehet az egész bolygó időjárására. A La Niña általában néhány hónapig marad fenn, de előfordulnak olyan időszakok, amikor évekig is, mint most 2020-tól 2023 elejéig.

Ha a vízhőmérséklet eltérése a klímanormáltól kevesebb, mint 0,5 °C, akkor az ENSO-körülmények semlegesnek minősülnek. A semleges feltételek az ENSO meleg és hideg fázisa közötti átmenetet jelentik.

Az El Niño és a La Niña kezdetén, illetve befejeztével az átmeneti fázisok szintén fontos tényezők lehetnek a globális időjárásban. Ekkor mindkét esetben megjelenhetnek az amerikai kontinensen a rövid ideig tartó szélsőségek, pl. Észak-Amerikában a legtöbb F5-ös tornádó átmeneti fázisok idején jelentkezik.

óceán vízfelszíni átlag hőmérsékletének

3. ábra Az óceán vízfelszíni átlag hőmérsékletének anomáliája a Kelet-Csendes-óceánon (3.4 régió) és Peru partjainál (1+2 régió) 1947 és 2022 decembere között. Piros az El Niño jelenség ideje, kék a La Niña és a normál időszaké. Forrás: PSL NOAA

II. Globális és regionális időjárási minták

Az ENSO leginkább a mezőgazdaságtól és halászattól függő, fejlődő Csendes-óceánnal határos országokat érinti közvetlenül. Az ENSO hatásai Dél-Amerikában és Ausztráliában a legerősebbek, de a globális légköri rendszerben bárhol éreztetheti hatását attól függően, hogy mennyi ideig aktív és milyen erősségű. Egy extrém, erős El Niño fázis idején akár 15-20%-kal több vízgőz képes eljutni a nyugati szelek övébe a megnövekedett tengeri párolgás miatt. El Niño idején az átlagnál csapadékosabb időjárás miatt az Amazonas vízgyűjtőjének vízháztartása kissé megnövekszik.

El Niño alatt a legjelentősebb globális/regionális anomáliák:

 • júniustól-szeptember elejéig extrém szárazság, legyengült monszun a Dekkán-félszigeten (India)
 • decembertől-februárig az átlagnál melegebb és jóval szárazabb az idő Közép- és Dél-Afrikában, csapadékosabb idő Kelet-Afrikában
 • júniustól-augusztusig szárazság és forróság tomból Közép-Amerikában
 • az átlagnál akár 7-12 oC-kal melegebb átlaghőmérséklet Dél-Amerika jelentős részén júniustól augusztusig
 • erőteljes konvekciós folyamatok és heves viharok Óceánia és a Csendes-óceán középső régiójában
 • az átlagnál hűvösebb és szárazabb Ausztrália időjárása a blokkoló anticiklonok miatt
 • az átlagnál csapadékosabb nyár Észak-Amerika nyugati és középnyugati területén
 • az átlagnál enyhébb tél Észak-Amerikában, különösen Alaszkában
 • nedves és az átlagnál hűvösebb időjárás a Mexikói-öbölbél és az USA délkeleti tájain télen
 • intenzív, az átlagnál jóval több csapadék Nyugat-Ázsiában és az Ural területén november és április között
 • kevesebb trópusi ciklon a Csendes-óceán nyugati medencéjében, kiterjedt csapadékhiánnyal egész évben

4. ábra Átlagos El Niño hatásai régiónként. Forrás: WMO

4. ábra Átlagos El Niño hatásai régiónként. Forrás: WMO

Az 1950 óta végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a La Niña eseményekhez kapcsolódó hatások az évszaktól függenek. Az El Niño-hoz hasonlóan közepes korreláció van bizonyos időjárási minták és a La Niña között, azonban, ha tartósan fennmarad, illetve szélsőségesen erős, akkor már közepesen erős a korreláció. Közepes a korreláció a nyugati szelek övének tartós vízgőz deficitje és a La Niña között, ha a jelenség legalább 24 hónapig nem épül le.

La Niña alatt a legjelentősebb globális/regionális anomáliák:

 • száraz, meleg tél Közép-Amerikában, különösen Mexikóban és a Bahamáknál
 • a Csendes-óceán trópusi területei egész évben hűvösek és az átlagnál jóval szárazabbak
 • Új-Zéland, Ausztrália június és augusztus között szélsőségesen meleg, Tasmánia csapadékos
 • erősödő monszun Indiában, árvizek Délkelet-Ázsiában
 • Nyugat-Afrika nyáron az átlagnál hűvösebb
 • Észak-Amerika télen az átlagnál jóval hidegebb és csapadékosabb, átlag feletti havazással
 • gyengülő poláris és szubtrópusi jet stream** az északi félgömbön (közepes korreláció)

5. ábra Átlagos La Niña hatásai régiónként. Forrás: WMO

5. ábra Átlagos La Niña hatásai régiónként. Forrás: WMO

 

III. Európa időjárása El Niño és La Niña ideje alatt

Európa időjárását és hosszabb távon éghajlatát közvetlenül nem befolyásolja a csendes-óceáni ENSO. Eddig nem sikerült erős kapcsolatot kimutatni normál ENSO hatások és Európa időjárási mintázata között. Azonban, ha az átlagosnál erősebbek, azaz nagyobb anomália lép fel a Csendes-óceánon, illetve tartósan 24-36 hónapig sem épülnek le, akkor már képesek befolyásolni az Európa időjárását is befolyásoló cirkulációs folyamatokat. Erre példa 2022 nyara és 2022/2023 tele is.

Európában 2021 és 2022 nagyrésze a szélsőséges La Niña, a klímaváltozás és a jet streamek gyengülése miatt az átlagnál jóval melegebb és szárazabb volt. Különösen a csapadékhiány okozott problémákat, mivel nem volt megfelelő párolgás a Csendes-óceánon és a nedvességben amúgy is deficites északi mérséklet éghajlati öv nem jutott kellő mennyiségű vízgőzhöz a szállítószalagokon keresztül. Ami pedig érkezett nem volt képes telítetté válni a nagyon magas hőmérséklet miatt (minél magasabb a hőmérséklet, hatványozottan több vízgőz kell a kondenzációhoz majd a felhőképződéshez).

A légkörben felgyülemlett, de nem elégséges telítetlen vízgőz, mint erős üvegházhatású gáz visszacsatolást indított be és tovább fokozta a hőséget és a csapadékhiányt. Természetesen ehhez nem volt elég csak a La Niña, más makro-cirkulációs és éghajlati folyamatokra is szükség volt, pl. a jet stream tartós és éles hullámzására vagy az óceánok hőmérsékletének fokozatos emelkedésére is.

Az extrém El Niño hatása megfigyelhető Európában az őszi-téli hónapokban kialakult időjárási helyzetekben, különösen novemberben, amikor az átlagosnál csapadékosabb, de melegebb időjárás uralkodik a kontinens nagy részén, de az átlagnál szárazabb Skandinávia régiója (6. ábra). Extrém El Niño idején Közép-Európában a csapadékellátottság normális, a Mediterrániumban a nyarak az átlagnál felhősebbek, a Brit szigetek és a Germán-alföld felett jóval kevesebb eső hullik. A nyarak extrém La Niña esetén Európa nagyrészén az átlagnál szárazabbak, különösen a kontinens déli, középső és keleti régióiban, extrém El Niño esetén pedig az aktív mediterrán ciklonképződés miatt az észak-nyugati és északi régió szárazabb az átlagnál.

Európa Nyári Csapadékossága

6. ábra Az extrém El Niño (bal) és La Niña (jobb) Európa nyári csapadékellátottságára gyakorolt hatása. A fehér sávozások 95%-os szinten szignifikánsak. Forrás: King et al., 2020

Megfigyelték, hogy a poláris jet stream extrém La Niña idején gyakrabban vet hullámot, mint El Niño fázisban. Ezért La Niña alatt Észak-Amerikában sokkal hidegebbek és havasabbak a telek, mint El Niño idején. Európában a zonalitás és az Azori maximum (anticiklon) télen megerősödik, melynek köszönhetően a tél enyhébb és csapadékosabb, a Skandináv-félsziget pedig az átlagnál fagyosabb.

IV. Folytatódik a szélsőséges időjárás Európában 2023-ban?

A klímaváltozás miatt a telek, a tavaszok és az őszök jóval enyhébbek, a nyarak pedig jóval melegebbek lettek az öreg kontinensen. Várhatóan 2023 is a legmelegebb évek közé fog tartozni az intenzív felmelegedés miatt, Európában régiónként változó szélsőségekkel.

Egyelőre nagyon nehéz megmondani, hogy 2023-ban milyen időjárásra számíthatunk évszakonként. Az már látható, hogy az elmúlt két év csapadékhiánya mérséklődik a ciklonaktvitásnak köszönhetően. Megerősödött a mediterrán ciklon képződés és a zonalitás is, folyamatos a mérsékletövi ciklongenezis az Atlanti-óceánon. Ennek köszönhetően a talajok kezdenek teljesen visszatöltődni nedvességgel, és ha tavasszal is kitart a csapadékos periódus, akkor még egy forró, száraz nyár esetén sem kell, olyan erős aszálytól tartani, mint 2022-ben.

Az év elején a La Niña tovább gyengült. Nagy valószínűséggel februárban már semleges fázisba lép az ENSO, de még így is 10-15% az esélye, hogy a La Niña kitart (7. ábra). Ennek azaz oka, hogy a klímaváltozás miatt a Csendes-óceán nyugati medencéje jobban melegszik, mint a keleti medence és a nagymennyiségű melegvíz nehezebben mozog keletre, a hideg mélységi víz helyére. Azonban a legtöbb modellszámítás azt mutatja, hogy késő nyártól/kora ősztől erősödő El Niño lehet 45-46% eséllyel. Idén nyáron és ősszel közel biztosra vehető, hogy jelentősen már nem fog hatást gyakorolni Európa időjárására az ENSO, azonban télen már befolyásolhatja a jet stream mozgását, mely Európa téli időjárását is nagymértékben meghatározza.

 

7. ábra A tengerek, óceánok vízhőmérsékletének anomáliája az Ausztrál Meteorológiai Hivatal előrejelzése szerint 2023. január és március között (lent) és a mért adatok (fent). Forrás: saját szerkesztés a http://www.bom.gov.au/climate/enso/ alapján

7. ábra A tengerek, óceánok vízhőmérsékletének anomáliája az Ausztrál Meteorológiai Hivatal előrejelzése szerint 2023. január és március között (lent) és a mért adatok (fent). Forrás: saját szerkesztés a http://www.bom.gov.au/climate/enso/ alapján

 

Irodalom

Cai et al. (2015): Increased frequency of extreme La Niña events under greenhouse warming. Nature Climate Change doi.org/ 10.1038/nclimate2492

Geng, X. et al. (2017): Strong sub-seasonal wintertime cooling over East Asia and Northern Europe associated with super El Niño events. Sci. Rep. 7, doi.org/10.1038/s41598-017-03977-2.

King et al. (2020): Impact of strong and extreme El Ninos on European hydroclimate. Dynamic Meteorology and Oceanography doi.org/10.1080/16000870.2019.1704342/

Koós G. (2019): Az ENSO-fázisok hatásai globális és regionális skálán. Kézirat, ELTE

McGregor, G., Ebi K. (2018): El Niño Southern Oscillation (ENSO) and Health: An Overview for Climate and Health Researchers. Atmosphere doi.org/10.3390/atmos9070282

Rousi et al. (2022): Accelerated western European heatwave trends linked to more-persistent double jets over Eurasia. Nature doi.org/10.1038/s41467-022-31432-y

http://www.bom.gov.au/climate/enso/outlook/

https://www.climate.gov/news-features/blogs/july-2022-la-ni%C3%B1a-update-comic-timing

https://www.met.hu/ismeret-tar/erdekessegek_tanulmanyok/index.php?id=3200&hir=A_2022-es_rendkivuli_szarazsag_fizikai-meteorologiai_hattere

https://www.met.hu/ismeret-tar/erdekessegek_tanulmanyok/index.php?id=3212&hir=A_viz_korforgalma_a_legkorben_%E2%80%93_a_rendkivuli_aszaly_idojarasi_hattere

https://klimapolitikaiintezet.hu/cikk/aszaly-klimavaltozas

https://www.pmel.noaa.gov/enso

https://psl.noaa.gov/enso/

https://www.jpl.nasa.gov/news/nasa-estimates-the-global-reach-of-atmospheric-rivers

https://www.weather.gov/jetstream/enso_impacts

https://wildlife.ca.gov/Conservation/Marine/El-Nino

https://public.wmo.int/en/about-us/frequently-asked-questions/el-ni%C3%B1o-la-ni%C3%B1a

https://public.wmo.int/en/media/news/2023-warm-start-breaking-records-across-europe

Bartholy J. egyetemi előadás

---

*az óceánnak az a rétege, amelyben a víz hőmérséklete hirtelen lecsökken. A legtöbb óceánban, beleértve a trópusi tengereket is, kb. 100 m mélységben kezdődik, közvetlenül a szél által felkavart felszíni réteg alatt, ahol a tenger-felszín hőmérséklete a 28 °C-ot is elérheti. Kb. 1000-1200 m mélységig terjed, ahol már csupán +2 °C van. Néhány óceáni területen, pl. az Atlanti-óceán északi részén az időszakos felmelegedés az állandó mélyebb termoklin felett időszakos termoklint hozhat létre.

**a légkör magasabb részein, a középső és felső troposzférában a közepes földrajzi szélességeken egy nyugatról kelet felé áramló hullámzó mozgású futóáramlás. Sebessége minimum 30-40 m/s. Nagy általánosságban a talaj közeli alacsonynyomású területek ennek a középtroposzférában (kb. 5000 m magasságban) uralkodó áramlásnak az irányát követik, sebességük pedig nagyjából az alapáramlás sebességének a fele.