Mi lehet a megoldás a mezőgazdasági üvegházgáz-kibocsátás mérséklésére? Más technológát kell alkalmaznunk az állattartás során? Más takarmánnyal kell etetnünk az állatokat? Egy szingapúri cég szerint a megoldás az, ha teheneket egész egyszerűen nem is használunk a tej előállításához. Örűltségnek hangzik? Pedig nem az.

 

Csak a tejtermelés négy százalékkal járul hozzá az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok teljes kibocsátásához – ez évente körülbelül kétmilliárd tonna CO2-egyenérték. A globális metánkibocsátás 37 százaléka szarvasmarha-tenyésztésből származik. A TurtleTree Labs vállalat szabadalmi oltalom alatt álló technológiákat hozott létre annak érdekében, hogy teljes értékű és ízű tejet készítsen tehénsejtekből, gyakorlatilag laboratóriumi körülmények között. Lényegében valódi tejet készít környezetszennyezés nélkül, nem használ földet, csekély víz- és energiabefektetéssel dolgozik. A cég azt vallja, hogy a kórokozók, betegségek kockázatát is a minimálisra tudja csökkenteni. A termék 95 százalékkal kevesebb erőforrás-fogyasztást igényel, mint az eredeti tejtermelés. Eddig sikereket értek el tehenek, kecskék, juhok és tevék sejtjeivel. Később még értékesebb lehet a technológia, ha ebből a tejből is elkezdhetnek majd sajtokat, vajat vagy más tejterméket készíteni.

A teljes cikket ITT olvashatja.