Az invazív poloskák térhódításának évek óta szemtanúi vagyunk, ősszel beférkőznek a lakásokba, megbújnak a legapróbb résekben, a meleg hatására pedig zümmögve repkednek. A kertben pedig a legkülönfélébb növényeken, gyümölcsökön megtelepszenek. De vajon mely fajokról beszélünk és mennyire terjedtek el az országban?

Egy 14 ezer fő részvételével zajlott online felmérés alapján országos poloska-térképet készítettek, melyből kirajzolódik, hogy az ország melyik részén milyen mértékben terjedtek el ezek a fajok, melyek a legfertőzöttebb települések. Ezen kívül további adatokat is bemutattak a felmérés eredményeiből, és érdekes információkat tudhattunk meg az invazív címeres poloskafajokról, és az ellenük való védekezésről is.

A legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, de a valós fertőzöttséget jobban mutatják a lakosságarányos számok. Ezek alapján az országtérképen az látszik, hogy a déli megyékben tapasztalták a legmagasabb mértékben az invazív címeres poloskák jelenlétét. Baranyában a legnagyobb fertőzöttség a lakosságarányos észlelések alapján, de nem marad el sokkal tőle Tolna és Békés megye sem. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép. Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloskafertőzöttséget ott tapasztaltak a kérdőívet kitöltők, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések közül a poloskaészlelések toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül egyedül Miskolcot találjuk az élmezőnyben a lakosságarányos észlelések alapján.

A részleteket a Magyar Mezőgazdaság oldalán olvashatják.