A karácsony, avagy a szeretet ünnepe is zöldebb lehet, ha jobban odafigyelünk egy-két dologra. A cikkünkben összefoglaltuk a lehetőségeket egy fenntarthatóbb karácsonyért.

Az ünnepek közeledtével sokan teszik fel ezeket a kérdéseket, de már a cikk elején fontos leszögeznünk: ahhoz, hogy környezettudatosan éljük meg a karácsonyi ünnepeket nem kell lemondani az ajándékozás öröméről, a meghitt családi karácsonyi ebédekről, vacsorákról.

Kis körültekintéssel, odafigyeléssel könnyedén fenntarthatóbbá tehetjük a szeretet ünnepét is.

Hasonlóképpen a karácsonyi ünnepek előtt vissza-visszatérő karácsonyfavásárlási kérdéshez (Műfenyőt vagy vágott fenyőt vegyünk?)

Karácsonyi ajándékötletek

A környezettudatosság egyfajta átgondolt cselekvést, tudatosságot igényel, ami kerüli az értelmetlen dolgokat, így az értelmetlen ajándékokat is. Ahhoz, hogy fenntarthatóbban éljük meg az ajándékozás örömét, célszerű megvizsgálni a lehetőségeket.

Olykor nem a legdrágább, legtrendibb ajándék a legjobb ajándék.

Környezettudatos ajándékötletek karácsonyra:

Az esetek döntő többségében a pénztárcánk nagysága határozza meg az ajándékunk milyenségét, minőségét. Ennek ellenére jó hír, hogy a környezettudatos karácsonyi ötletek között szép számmal vannak pénztárcakímélő megoldások is.

Idő

Talán ez a legegyszerűbb és egyben a legnagyszerűbb, amikor a mai rohanó világunkban az ajándékunk nem más, minthogy több időt szentelünk egymásra, családtagjainkra, barátainkra. A közös együtt töltött időt megfizethetetlen, igazi ajándék, amire mindig emlékezni fogunk.

Élmény

Az előző ajándékból következően ajándékozhatunk élményeket is, ami lehet közös, de lehet tőlünk független is. Ilyen élmények lehetnek a közös utazások, kirándulások, amik nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is megtörténhetnek (például egy következő évi strandolás, nyaralás).

Saját kezűleg készített ajándék

Ha nem szeretnénk drága - olykor haszontalan - ajándékokra költeni komoly összegeket, akkor készítsünk el otthon saját kezüleg az ajándékot. Pénzt és "boltbajárós" időt is spórolhatunk rajta és még a kreatívitásunk is fejlődni fog, amellett, hogy hulladékból újrahasznosítással is elkészíthetjük ajándékokat.

Tudatos játékutalvány

Tudatos, mint fenntartható, mint környezettudatos. Több olyan bolt, bolthálózat vagy webshop található már a kereskedelmi piacon, ahol kirázólag vagy részben környezetbarát termékeket forgalmaznak. Ajándékozzunk olyan játékutalványokat gyermekeinknek, fiatalkorú rokonainknak, amiket csak ilyen helyeken tudnak levásárolni.

Zöld tárgyi ajándék

Ha mégis új termék vásárlására adjuk a fejünket, célszerű minden esetben környezetttudatos és fenntartható termékeket választanunk ajándéknak.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a termék hiteles ökocímkével rendelkezzen.

A Klímapolitikai Intézet Zöldre mosás című cikkéből kiderült, hogy egyes cégek az úgynevezett "greenwashing" káros PR-marketing eszközével zöldre festik a termékeiket, szolgáltatásaikat, amikor azok valójában nem is azok, ezzel átverve, megvezetve a környezetttudatos vásárlókat.

Használt termék

Használt, de megfelelő állapotú eszközeinket is ajándékba adhatjuk szereteinknek, ismerőseinknek. Ha nincs használt termékünk, akkor érdemes online piactereken körbenézni, mert sok hasznos, használtan olcsóbb és teljes jó állapotú ajándéknak való tárgy, termék is megtalálhatók ezen a felületeken.

Neked hulladék, másnak érték!

Sőt, ezenfelül a használt termékeinket eladakozhatjuk rászorulóknak vagy rászorulóknak segítő szervezeteknek.

Zöld karácsonyi dekoráció, csomagolás

A karácsonyi hangulat megteremtése érdekében elengedhetetlen kellék a karácsonyi dekoráció. Az ünnepek előtti időszakban a boltok polcain - olykor horror árakon - kapható dekorációk megvásárlásához sokaknak mélyen a zsebükbe kell nyúlni. 

Karácsonyi dekorációk:

  • kimondottan a karácsonyfára kerülő díszek,
  • az évről-évre egyre népszerűbb lakásdíszitő elemek, égősorok.

Újrahasznosítás és dekorációk

  1. A hulladékújrahasznosítás egyik lehetősége, hogy karácsonykor dekorációként bizonyos hulladéktípusokat felhasználunk. Az interneten rengeteg lehetőség is van rá. Érdemes a "DIY" és a "Christmas" kulcsszavakat beütni, tényleg rengeteg tárgy van, amikből díszeket, dekorációkat lehet készíteni.
  2. Ha mégis boltban, újonnan vásárolunk karácsonyi dekorációkat, akkor törekedjünk a hosszan tartó és valóban tartós megoldásokra.
  3. De ezek mellett is egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett lebomló termékek, díszek. Ezeket a termékeket akár több alkalommal is használhatjuk, ha megóvjuk az állagukat.

Karácsonyi csomagolás

A karácsonyi ajándékok szinte elkerülhetetlen mellékterméke a díszes csomagolás. Magyarországon évente több ezer tonna csomagolási hulladék keletkezhet, amit könnyedén csökkenthetünk megfelelő csomagolóanyagok használatával. Ennek ellenére nem kell lemondanunk a csomagolás öröméről, hiszen többféle lehetőség létezik, többek között:

  • hulladékújrahasznosítás segítségével hulladékpapírokból (például újságpapír) vagy hulladékszövetekből (régi ruha) is készíthető kiváló karácsonyi csomagolás,
  • válasszunk olyan csomagolóanyagokat, amik lebomló anyagokból készültek,
  • talán a leginkább kézenfekvőbb megoldás lehet még az olyan csomagolásmentes termékek választása, amik nincsenek vagy minimálisan vannak becsomagolva. 

Környezettudatos menü

A legtöbb ünnepről elmondható, hogy sok esetben pazarló. A karácsony alkalmával nemcsak a csomagolási hulladék mennyisége nő meg, hanem az élelmiszerpazarlás is megugrik.

Az előállított élelmiszerek közel 40%-a kerül a kukába.

Tudatosabb tervezéssel mindezeken okosan és egyszerűen javíthatunk.

Az ünnepi menüt érdemes tudatosan megtervezni:

  • ha lehetőségünk van rá, mérjük fel családunk fogyasztási szokásait.
  • vásároljunk helyi termelőtől, csomagolásmentesen.

Élelmiszerhulladék minimalizálása

Az ünnepi asztalra kikerült, de el nem fogyasztott élelmiszereket érdemes a hűtőbe, fagyasztóba tenni, hogy a későbbiekben is elfogyaszthatóak legyenek. Célszerű a pazarlást elkerüléséért csak annyi ételt a tányérunkra tenni, amit biztosan meg fogunk tudni enni.

Élelmiszerhulladék újrahasznosítása

Az élelmiszerhulladék is érték, melyet házilag is többféleképpen újra tudunk hasznosítani:

  1. A konyhai zöldhulladék mellett több olyan főtt vagy hidegételünk keletkezik, amiket kertben vagy lakásban lévő komposztálóval újra lehet hasznosítani, úgynevezett komposzt humusszá lehet alakítani.
  2. A másik lehetőség, hogy egyes főtt ételeket, maradékokat a háziállatoknak adjuk, amelyek ezt elfogyaszhatják. Vigyázni kell, hogy egyes élelmiszerhulladékat nem adhatunk oda a kedvenceinknek. Például kutyáknak a csokis sütiket vagy a szárnyas állatok csontjait. Ezek minden esetben veszélyesek lehetnek a kedvencünkre.

Mindenkinek boldog, zöld(ebb) karácsonyt kívánunk!