Már nemcsak irodai környezetben, hanem lakásokban, családi házakban is egyre népszerűbbek a zöldfalak. A zöld szín nyugtat, a növények tisztítják a beltéri levegőt is, a városi környezetben pedig egyfajta visszautat adnak a természethez.

10 éve kezdtek megjelenni Magyarországon az első zöldfalak: maga a kifejezés olyan vertikális felületet jelent, amit élő, lélegző növénytakaró borít. Dekorációs értéke mellett számos, az egészségre kedvező hatása is van ezeknek a rendszereknek: oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, párásítanak, kiszűrik a port és a mikroorganizmusokat. Ezzel pedig csökkentik a légzési rendellenességeket, javítják a koncentrációt és a hangulatot, kreativitásra sarkallnak, sőt, akár még a fejfájás kialakulásának esélyét is csökkenthetik.

A szakértők úgy látják, hogy a zöldfalak emberre gyakorolt pozitív hatásain túl az épületüzemeltetésben is hasznosak lehetnek. Optimális szinten tartják a hőgazdálkodást, hő-és hangszigetelést is biztosítanak. Segítenek csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, így akár energiát is megtakaríthatnak.

A lakásokban felállított zöldfalak mellett az irodaépületek külső homlokzatának zöldítése is nagy potenciált rejt magában. Ez utóbbihoz akár százféle Kárpát-medencei növényfajt is lehet használni, sokkal nagyobb a választék, mint beltérben. 

Forrás: Portfolio