A Klímapolitikai Intézet az MCC-s diákjai számára online ötletversenyt szervezett 2023. máj. 13-14-i hétvégére, ahol az MNB (Várgedő Bálint), az Express Innovation (Hegedüs Viktor), a Design Terminal (Molnár Kristóf) és az NKE (Huszár András) képviselői mentorálták a hétvége folyamán a versenyzőket.

Az ötletverseny célja az volt, hogy a mentorok által meghatározott egy-egy fenntarthatósági problémára csapatokba szerveződve olyan projektet dolgozzanak ki, ami nem jár technológiai újítással, vagyis, meglévő már ismert eszközöket felhasználva jelenthet megoldást.

A klímaváltozás jelenkorunk egyik legnagyobb környezeti, gazdasági és társadalmi problémája, melyre csak komplex, holisztikus szemlélettel és innovatív gondolkozásmóddal lehet megoldást találni. Ebben a jövőt képviselő fiataloknak jelentős szerepe van.

A csapatok kiváló kreatív projektötleteket mutattak be:

  • Élelmiszerpazarlást megelőző és a körforgásos termékhasználattal kapcsolatos edukációs és szemléletformáló közösség létrehozása, kiegészítve a gyakorlatban is segítséget jelentő applikáció fejlesztésével.
  • Az aszályos időszakok extrém esőzésekre megoldást jelentő víztározós gördeszkapálya kialakítása, illetve zöld és kék tetők, amik esővíz megtartására és szürkevízként a házba történő hasznosítására alkalmazhatóak.
  • Vendéglátó egységek számára olyan komposztálók szolgáltatása, ami a helyben keletkező élelmiszerhulladék bomlása során megtermelődött biogázt is képes tárolni. Az éttermek, szállodák a szolgáltatást igénybevételével és a keletkezett biogáz alternatív energiaforrásként történő hasznosításával hozzájárulhatnak az ÜHG kibocsátás csökkentéséhez.
  • Állami, piaci és civil szférát összefogó magyar klímavédelmi fórum, amit a gyakorlatban vármegyénként a közösségek képviselőinek kisebb csoportjai alkotnának, becsatornázva minden hasznos információt az Országgyűlés felé, hogy segítse a döntéshozást és egyben a klímaváltozás elleni fellépést.

Jó hangulatban telt a hétvégi verseny és valamennyi bemutatatott projektterv elnyerte a zsűri tetszését.

Gratulálunk minden résztvevőnek!