A Klímapolitikai Intézet delegációja részt vett az Austrian World Summit-on és egyeztetést folytatott az együttműködés lehetőségeiről a rendezvényt szervező, Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett intézettel.

A Klímapolitikai Intézet három fős delegációja - Kitta Gergely, a Klímapolitikai Intézet stratégiai és kommunikációs vezetője, Dr. Biró Kinga vezető kutató és Kovács-Magosi Orsolya kutató - részt vett az immár hetedik éve megrendezett Austrian World Summit-on, amely 75 nemzet részvételével az egyik legrangosabb nemzetközi klímakonferencia a világon.

A rangos esemény ötlet- és házigazdája a színészlegenda, volt politikus, Arnold Schwarzenegger, aki 2013-as kormányzóvá választása óta számos fórumon és módon szólalt fel és tesz a környezeti fenntarthatóságért.

A 2023. május 16-án, Bécsben tartott konferencián többek között megszólalt Alexander Van der Bellen, Ausztria elnöke; Karl Nehammer osztrák kancellár, António Guterres, ENSZ főtitkár; Wladimir Klitschko, a ’We Are All Ukrainians’ mozgalom alapítója; Pekka Haavisto, Finn külügyminiszter; Pete Buttigieg, az USA közeledésért felelős államtitkára vagy Sherry Rechman, Pakisztán klímaváltozásért felelős minisztere.

A ’We have the power’ szlogent kapott csúcstalálkozó középpontjában az éghajlatváltozás geo- és biztonságpolitikára gyakorolt hatása, a körkörös gazdaság és a fenntartható városok álltak. Maga Arnold Schwarzenegger nyitóbeszédében a klímapolitikával kapcsolatban a pozitív, ugyanakkor józan és észszerű gondolkodás szükségességét emelte ki, valamint a következő generáció, a fiatal nemzedék jelentőségéről beszélt.

A konferencia során a Klímapolitikai Intézet delegációja találkozott Arnold Schwarzeneggerrel és Conyers Davis-szel, az USC Schwarzenegger Institute globális igazgatójával, ahol a felek két intézet klímapolitikát érintő közös fellépésének, együttműködésének lehetőségeiről beszéltek.