Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója tartott képzést a Mathias Corvinus Collegium diákjainak. Ezt követően egy nyitott előadást is megtartott a Királysoron álló inkubátorházban, ami nyitott volt minden érdeklődő számára.

Litkei Máté feltette azt a kérdést, hogy a tanulók szerint vajon a klímaváltozás késztethet-e arra embereket, hogy elvándoroljanak otthonukból. A képzés utáni nyílt előadáson a klímaváltozással, illetve környezetvédelemmel kapcsolatos legközkeletűbb félreértések, mítoszok és tévhitek kerültek sorra.

Az igazgató szerint a klímaváltozás és a környezetvédelem egyre inkább hangsúlyossá vált a mindennapi életben. Mindenkit érdekelnek az összefüggések, és mindenkinek van véleménye róla. A tévhitekkel kapcsolatban példának hozta az amazonasi esőerdőben tomboló tüzeket, melyek hátterében sokan a klímaváltozást látják, ám valójában az extenzív mezőgazdaság az oka. 

De felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy ha valóban megemelkedik a tengerszint, akkor mindez körülbelül 100 év alatt megy végbe, vagyis nem érheti az emberiséget váratlanul. Megemlítette még az üvegházhatást okozó gázok problémakörét, és bedobta a közönséggel folytatott vitába a leginkább megosztó témát, az atomerőművek kérdését is. Bár számos tévhit és mírosz kering az éghajlatváltozással kacsolatban az előadás fő mondanivalója nem volt más, mint hogy a klímaváltozás valós fenyegetés, amelyre igenis fel kell készülni, azonban nagyon jól meg kell válogatni azokat az eszközöket, amelyekkel tenni akarunk ellene.