Az MCC Klímapolitikai Intézet két vezető kutatója, Dr. Zay Balázs és Dr. Kovács Erik 2024. április 9-én tartott szakmai előadást a székesfehérvári MCC központjában az ENSZ 28. Klímakonferencia (COP28) tapasztalatairól. A közel két órás eseményen szóba kerültek az eddigi COP konferenciák eredményei és a meg nem valósult vállalások, a globális- és regionális energiapolitikák közép- és hosszútávú hatásai, a megújuló energia előnyei és hátrányai, továbbá hazánk klímapolitikája.

Meglátásunk szerint a klímacsúcsoknak eddig nem sikerült érdemi eredményt elérniük, a célkitűzések elérését az Európai Unión benne Magyarországon kívül maguk az államok sem vették komolyan.

A klímaváltozás hatásait egyre nagyobb terhet jelent az országok gazdaságára.

A klímasemleges és a megújuló technológiák fejlesztése mára hasonló nagy üzletté nőtte ki magát, mint a fosszilis tüzelőanyagok kinyerése, ebből egyre kevesebb ország és energetikai vállalat szeretne kimaradni.

A közép- és rövidtávú megoldás az adaptáció, míg a hosszútávú cél globálisan az üvegházhatású-gázok kibocsátásának jelentős csökkentése, melyet csak nemzeti szinten, minden ország saját adottságainak megfelelően lehet megoldani.