Az MCC és a Klímapolitikai Intézet közös szervezésében került sor a Közös ügyünk a Zöldenergia című panelbeszélgetésre.

A beszélgetésben részt vett Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, Király Nóra a Zöld Követ Egyesület alapítója, illetve Litkei Máté a Klímapolitikai Intézet főtanácsadója.

A beszélgetésen szó esett Magyarország, Európa és a világ energiaellátásának múltjáról, jelenéről és jövőbeli kihívásairól a következő témák mentén:

  • megújuló energiafejlesztések
  • energiahatékonyság
  • energiatároló-kapacitás
  • atomenergia
  • zöld ideológiák

A panelisták megállapították, hogy a megújulók arányát tovább kell növelni az energiamixben, ehhez azonban további rendszerfejlesztések is szükségesek. Konszenzus alakult ki köztük abban, hogy az akkumulátorgyártás óriási lehetőséget teremt, aminek kihasználásához azonban a környezetvédelmi előírások legszigorúbb betartatása szükséges. Az atomenergia és a zöld ideológiák kapcsán arra jutottak, hogy békeidőben nagyobb szerepet kaphatnak a döntéshozatali folyamatokban az ideológiai kérdések, a válságok korában azonban racionális döntésekre van szükség, melyek a fenntarthatósági, a gazdasági és a társadalmi szempontokat egyszerre veszik figyelembe.