Magas szintű szakmai egyeztetés volt 2021. október 22-én Nagyberényben, hazánk első smaragdfa karbon-klíma ültetvényén (a smaragdfa klímavédelmi potenciáljáról szóló írásunk itt olvasható.)

Az eseményen részt vett Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár; Dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért és innovációért felelős helyettes államtitkár; Szentpéteri Sándor, erdőkért felelős helyettes államtitkár; Molnár György, a NÉBIH erdészeti szaporítóanyag felügyeleti osztályának vezetője; Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke; Dr. Toldi Ottó a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője, valamint Glattfelder Béla, volt európai parlamenti képviselő és államtitkár, akiket Dr. Steier József projektgazda (Sunwo Zrt.), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Energetikai és Környezetvédelmi Kollégiumának Társelnöke és Nagy Zsolt, a nagyberényi smaragdfa ültetvény tulajdonosa kalauzolt végig a kísérleti területen.

Smaragdfa ültetvény - helyszínbejárás

Az ültetvényen tett séta közben részletesen bemutatták azokat a technológiai innovációkat, amelyek lehetővé teszik a takarékos víz- és tápanyagutánpótlás, valamint a kiemelkedő biomassza produkció együttes megoldását, biztosítva egy jól kezelt smaragdfa ültetvény kiemelkedő szén-dioxid-kötő képességét.

Az egyedi öntözést és tápanyag utánpótlást biztosító rendszer elemei

Az egyedi öntözést és tápanyag utánpótlást biztosító rendszer elemei

A felek szóban megállapodtak, hogy a Sunwo Zrt. jövő tavaszra biztosítja a NÉBIH felügyeletével folytatandó ökológiai és erdészeti vizsgálatokhoz szükséges szaporítóanyagot, illetve arról is, hogy a smaragdfa elsősorban nem az erdészeti gazdálkodás részeként kerülhet be – kedvező vizsgálati eredmények esetén – a köztermesztésbe, hanem mint ipari növény mezőgazdasági rendeltetésű területeken.

A találkozó előtti bemelegítő beszélgetés résztvevői törpéknek tűnnek a 8 éves smaragdfa ültetvény fái között

Abban is egyetértés volt, hogy mivel számtalan élőhelytípus van, ahol a különböző, gyors növekedésű fafajok maximális hozammal termeszthetők, a smaragdfának is meg lehet majd találni a legmegfelelőbb élőhely-típusokat, és a vizsgálatok lezárása után helye lehet a termeszthető ipari növények listáján.