Mit gondolnak a magyar emberek a vidékről? Mik voltak az elmúlt időszak vidékfejlesztési célú kormányzati és uniós fejlesztési programjainak hatásai? Hogyan állítható meg a vidék elnéptelenedése? Többek közt ezekről a kérdésekről volt szó 2021. november 5-én a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. által szervezett Vidék Konferencia 2021 eseményen.

Litkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója „A természetvédelemhez és a klímához való viszonyulás város-vidék vonatkozásában” szekcióban szakmai prezentációjával a sikeres vidékfejlesztési politika elméleti keretrendszerét vázolta fel. A szekció további résztvevői voltak Dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) általános elnökhelyettese, Dr. Juhász Edit, az MVM Csoport jogi, vállalatirányítási és koordinációs vezérigazgató-helyettese, valamint Kökény László, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának kutatója. A beszélgetést Dr. Hortay Olivér, az Energia- és Klímapolitikai Üzletág vezetője moderálta.

A konferencia-szekció a hazai természetvédelmi törekvéseket ismertette, a helyi adottságokra épülő, cselekvő környezetpolitikát igyekezett meghatározni. Szóba került hazánk természeti értékeinek megőrzése, a vidék fenntartható fejlesztéséhez szükséges problémák bemutatása, valamint hogy a térségi sajátosságok feltárásával segítsük a hazai döntéshozókat a magyar környezetpolitika ember- és cselekvésközpontú fejlesztésében.

A konferencián Litkei Máté mellett még felszólalt Dr. Nagy István agrárminiszter, Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Dr. Navracsics Tibor, északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Dr. Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára és Dr. Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Közgazdasági Iskolájának és Vállalkozáskutatási Műhelyének vezetője.

Köszönjük a szervezőknek a megtisztelő meghívást!