A világ legnagyobb és egyik legfontosabb konferenciájának számító ENSZ klímacsúcsot idén Azerbajdzsánban rendezik november 11-22 között. A COP29 névre hallgató nemzetközi találkozó előkészítő eseménye a Pre-COP, amelyhez kapcsolódóan Magyarország azerbajdzsáni nagykövetsége szervezett magas szintű szakmai egyeztetést és eszmecserét az azeri-magyar nagyvállalati, akadémiai, klímapolitikai és diplomáciai szereplők részvételével.

A rendezvényen Kitta Gergely, az MCC intézetekért felelős igazgatója, a Klímapolitikai Intézet stratégiai és kommunikációs vezetője is részt vett, ahol főként az oktatás szerepéről beszélt.

Az oktatás a tudás átadásának az egyetlen olyan platformja, ahol a klímaváltozás problémájának megoldását kereső, fiatalabb és az azon már dolgozó, idősebb korosztály tagjai rendszerezetten, világos keretek között, egymástól tanulva tudnak tapasztalatokat cserélni egymással.

Az oktatás és a kutatás olyan platformok, ahol a gyakran leegyszerűsítő, másodperces impulzusokkal dolgozó, érzelmekre ható klímakommunikáció helyett lehetőség van mélységet adni a beszélgetéseknek és ütköztetni az különböző értelmes álláspontokat.

Kitta Gergely beszélt arról is, nem kell letagadni, hogy a klímaváltozás nagyon súlyos probléma, amellyel szembe kell néznünk, ugyanakkor a puszta riogatás, jajveszékelés önmagában nem segít. Ha korunk fiataljai felé folyton világvége üzenetet közvetítünk, akkor a végén még tényleg úgy fogják gondolni, nekik már nincs mit tenniük a klímaváltozás terén, ez a csata elveszett. A kommunikáció óriási felelősség.

Ezért fontos, hogy a reális kép bemutatása mellett jó példákat, pozitív gyakorlatokat, lehetséges megoldásokat is mutassanak az ifjúságnak az olyan kutatással és oktatással foglalkozó intézmények, mint az MCC és a Klímapolitikai Intézet.

Felszólalásában Kitta Gergely ezek mellett a klímaadaptáció jelentőségéről, az akkumulátoriparról, a nukleáris energiaelőállításról és a klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt hatásáról is beszélt a nemzetközi eseményen.