Napjainkban a környezeti és népesedési folyamatok torzulása egyre nagyobb mértékű, az ebből adódó ökológiai és demográfiai problémák pedig egyre súlyosabbak.

Míg a népesség gyors növekedése az ökológiai szűkösség miatt, addig a népesség gyors csökkenése az elöregedés és a kihalás miatt fékeződik. Többek között ezekről a fenntarthatósággal kapcsolatos folyamatokról ír Tóth I. János „Ökologikus társadalom fenntartható népességgel” című könyvében, és próbálja meg a környezeti kérdéseket egy természetfilozófiai (termodinamikai, rendszerelméleti és naturalista) alapokra épülő zöld lokalista és szuverenista gondolatrendszeren belül szemléltetni.

A Szegedi Tudományegyetem habilitált docensének könyvét a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) székházában mutatták egy környezetfilozófiai beszélgetés keretében október 10-én, ahol a biológus-filozófus szerző mellett Dr. Lánczi András filozófus és Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója mondták el véleményüket a könyv témájáról. A művet mindenkinek ajánljuk elolvasásra.

Az izgalmas beszélgetést Pócza István, a BLA szakmai programvezetője moderálta.