Új feladatok, új megoldások címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegiumban Palkovics László, technológiai és ipari miniszter.

A tavasszal hivatalba lépett kormány miniszterei a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti, illetve regionális központjaiban ismertetik céljaikat, beszélnek területükkel kapcsolatos feladataikról, jövőképükről. Az MCC felkérésére eddig 5 tárcavezető beszélt terveiről, a programsorozat legutóbbi állomásán pedig a Klímapolitikai Intézet meghívására Palkovics László mutatkozott be az érdeklődőknek.

Az elmúlt négy év nagyon sikeres négy év volt a minisztériumban – kezdte beszédét a tárcavezető, hozzátette, hogy a mai világ meglehetősen kiszámíthatatlan, így kormányalakításkor a miniszterelnöknek úgy kell összeállítani a kormányt, hogy az még a legváratlanabb helyzetekben is megállja a helyét, mely – a miniszter szerint – sikerült. Palkovics László kiemelte, hogy Magyarország a gyártás területén kiemelkedő számokat produkál, megteremti azt a stabil, biztos hátteret, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a multinacionális vállalatok hazánkat válasszák, ezzel hozzájárulva a magyar foglalkoztatottság, versenyképesség és gazdasági teljesítmény növeléséhez. A miniszter példaként emelte ki azt a nagyvolumenű zalaegerszegi beruházást, melynek keretében Magyarországon épül majd meg a világ egyik legmodernebb harckocsigyára. Palkovics László az ipar tekintetében célul a versenyképesség növelését tűzte ki az elkövetkező négy évben.

Beszédében a miniszter kitért arra is, hogy Magyarország igen is képes a zöld átállásra, 2050-re hazánk karbonsemleges lesz. A következő évtizedekben az energiaszuverenitás megalapozását kell célul kitűzni – emelte ki a tárcavezető – hiszen az elmúlt hónapok történése még inkább arra sarkall, hogy csökkentsük Magyarország energiafüggését. Palkovics László szerint ez az évszázad a vasút évszázada lesz, amely magában foglalja a hálózatfejlesztést, melynek alapköve a Budapest-Belgrád vasútvonal, amely Közép-Európát köti össze a görögországi kikötőkkel. E mellett szó esett még egy Győr-Záhony tengely mentén tervezett vasútvonalról, illetve olyan nagysebességű vasút kiépítéséről is, amely Magyarországot a környező országokkal kapcsolja majd össze.

Magyarország energiastratégiájáról elmondta, hogy a kormány híve a zöld, megújuló energiának azonban először fel kell oldani a fentarthatóság és a megfizethetőség közti ellentétet. A problémát alapvetően az adja, hogy a magyarországi gázfelhasználás javát a lakosság és a közszolgáltatások adják, így az egész rendszert kellene lecserélni. A 2050-es célok között többek között az is szerepel, hogy a gázfelhasználás 10% alá csökkenjen és reális esély van arra, hogy hazánk szükségleteit ekkora már majdnem teljesen hazai forrásokból fedezze, hiszen Makó környékén van Európa egyik legnagyobb gázmezője.

A tárcavezető hozzátette, hogy jelentősen növelni kell Magyarország elektromos áram termelő kapacitását, amelyet egyrészt nukleáris energiával, nap- és szélerőművek telepítésének segítségével szeretnének megoldani. Az Országos Meteorológiai Szolgálton belül Ipari Meteorológiai Egység kerül létrehozása – emelte ki a miniszter. A tudományos előrejelzéssel foglalkozó szakértői csoport feladata elsősorban az lesz, hogy az ipar számára készítsen prognózisokat. Ez Palkovics László szerint kiemelten fontos ahhoz, hogy jóval hatékonyabban tudjuk használni a nap- és szélenergiát az ország energiaellátása során. Csak időleges, hogy a házilag telepített napelemeket nem tudják hálózatra engedni. A hálózat fokozatos és gyors fejlesztése alapfeltétele ennek – tette hozzá a tárcavezető.

Magyarország energiaellátása biztosított – szögezte le az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László hozzátette, ugyanakkor dolgozni kell azon, hogy ez a jövőben is így legyen.  Az idei évben hazánk gázellátása az európaihoz képes sokkal jobb. Magyarország rendelkezik megfelelő, hosszútávú gázszerződéssel, tárolókapacitással, valamint infrastruktúrával ahhoz, hogy biztosítani tudja az ország energiabiztonságát.

A Klímapolitikai Intézet szervezésében megrendezett eseményen Palkovics László előadását követően az érdeklődők kérdezhettek is a minisztertől. A kérdéseket és az estet Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója moderálta.