Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója is részt vett a Mathias Corvinus Collegium, a Pannon Egyetem, valamint a Pannon KözTér által szervezett veszprémi panelbeszélgetésben.

Az esemény témája:

Fenntartható-e a fenntarthatatlan?

A beszélgetés résztvevői:

  • Dr. Gelencsér András – a Pannon Egyetem rektora,
  • Dr. Leveleki Magdolna – szociológus, a Veszprémi Érseki Főiskola tanszékvezető tanára,
  • Litkei Máté – az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója,
  • Hajdú András – politológus, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola Politikatudományi Műhelyének kutatótanára.

Litkei Máté hangsúlyozta, hogy az emberi civilizáció fennmaradásának biztosítása megvalósítható akár már jelenleg elérhető technológiákkal is, emiatt bizakodóak lehetünk jövőnket illetően is.

Ehhez azonosítani kell először a legfontosabb beavatkozási pontokat, megfelelő hatástanulmányokkal fel kell mérni a lehetséges következményeket és fel kell készíteni a társadalmat az elkerülhetetlen változásokra. Ez utóbbi kapcsán a beszélgetés résztvevői kitértek a fenntarthatóság szociokulturális hátterére is.

Litkei Máté kifejtette, hogy véleménye szerint tévképzet, hogy csak akkor van értelme fenntarthatóság irányába lépéseket tenni, ha rendelkezésre állnak a tökéletes megoldások. Már a legkisebb javulás a környezeti teljesítményben is időt nyer az emberiség számára, ezt az időt pedig arra tudjuk fordítani, hogy tovább kutassunk még jobb megoldások felfedezése érdekében.

Köszönjük a szervezőknek a meghívást!