Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója beszédet mondott az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencián.

Az eseményt a vidéki nők nemzetközi napján szervezték meg, melyet a nemzetközi szervezet az agráriumban tevékenykedő hölgyek előtt álló kihívások és lehetőségek ismertetésére hozott létre. 

A konferencián intézetünkön kívül magas szinten képviseltették magukat a hazai döntéshozók, szakértők és a nemzetközi szakmai szervezetek, úgy mint például a Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), illetve az európai gazdák legnagyobb EU-s képviseleti szerve, a Comité des organisations professionnelles agricoles-Comité général de la coopération agricole de l'Union européenne / Committee of Professional Agricultural Organisations-General Confederation of Agricultural Cooperatives (COPA-COGECA) szakemberei.

Az esemény fő szervezője a Magyar Női Unió Egyesület volt, a nemzetközi konferencia központi témáit pedig idén a fenntarthatóság, a digitális- és élelmiszer biztonság és a nők szerepe a környezetvédelemben képezték.

Litkei Máté beszédében hangsúlyozta, hogy a különböző környezetszociológiai kutatások eredményei egyértelműen megmutatják, hogy a nők szerepe a környezetvédelemben egyre fontosabbá válik. A nők általánosságban elkötelezettebbek a környezetvédelem iránt a férfiaknál, azonban az igazgató a nemek szembeállítása helyett arra mutatott rá, hogy a családos emberek szignifikánsan magasabb arányban követnek környezetbarát magatartási formákat, mint az egyedülállók.

Az igazgató ismertette az anyák szerepét a család „fenntarthatóbbá tételében” és a természetbarát magatartás átadásában. Javaslatai szerint a hagyományos családmodell, illetve azok a hagyományos értékek, melyek a családalapításhoz és a család működéséhez szükségesek egyúttal nélkülözhetetlenek a fenntartható társadalom létrehozásához is.

A nők szerepe a környezetvédelemben összességében nélkülözhetetlen.