Több száz diákjával, regionális képviseleteivel országosan csatlakozik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) az idei, 11. alkalommal megrendezett „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz. A kezdeményezés hazánk hulladékkal szennyezett területeinek megtisztítása mellett, az összefogás erejére és a környezetvédelem fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet.

A TeSzedd! hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amelyet Magyarország Kormánya indított útjára, lehetőséget biztosítva a civil társadalomnak, hogy aktívan részt vehessen saját környezetének megtisztításában.

A Klímapolitikai Intézet (KPI) hitvallása szerint a környezetvédelem és a hazaszeretet összetartozó fogalmak, így a KPI támogat minden helyi, alulról szerveződő közösségi kezdeményezést. Az elmúlt években több lokális szemétszedést szervezett már az Intézet, idén viszont országos szintű mozgalmat létrehozva csatlakozik a TeSzedd! akcióhoz.

A Klímapolitikai Intézet mellett ugyanis most az MCC összes regionális képviselete is részt vesz a Föld napján (2023 április 22.) induló akcióban: a KPI munkatársai és várhatóan több mint 200 diák egy héten keresztül (egészen április 28-ig), 14 helyszínen azon dolgozik majd, hogy megtisztítsa, szebbé varázsolja Magyarországot, megmutatva ezzel a civil társadalom erejét a környezetvédelmi ügyekben.

Az Energiaügyi Minisztériummal közösen az MCC égisze alatt működő Klímapolitikai Intézet hulladékgyűjtési akciót szervez Bükkábrányban, ahol a Minisztérium, az Intézet munkatársai, illetve a helyiek közösen takarítják ki a hulladékkal szennyezett területeket április 26-án.

A KPI munkatársai tisztelettel arra kérnek mindenkit, aki teheti, vegyen részt az önkéntes szemétszedési akciókon, ahol régi és új zöld közösségek találkozhatnak, kovácsolódhatnak össze, illetve tehetnek tiszta környezetünk megóvásáért, hiszen:

„nem az én szemetem, de az én hazám!”

Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló kezdeményezés szervezője és koordinátora az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI).