Kovács-Magosi Orsolya kutatónk részvételével megrendezte első nyilvános rendezvényét a Mathias Corvinus Collegium Szolnoki Képzési Központja.

A város ikonikus helyszínén, a RepTár - Szolnoki Repülőmúzeumban tartott esemény központi témája a földgáz és rezsiválság volt.

A téma aktualitásának köszönhető vagy az előadó személyének (Dr. Ferkelt Balázs korábban a Szolnoki Főiskolán dolgozott és a hallgatóságból sokan ismerősként köszöntötték), de teltház volt az előadáson.

Vigóczki Máté Oroszország kutatóként az orosz szempontokat, míg Dr Ferkelt Balázs a német energiapolitikát mutatta be.

Az előadáson szó esett az MCC gondozásában hamarosan megjelenő, Angela Merkelről szóló könyvről, mely tartalma szerint három fő kritikát fogalmaz meg a volt német szövetségi kancellár politikai tevékenységéről (atomenergiából való kiszállás, menekültválság és a Brexit helyzet kezelése).

Míg Németország 2050 helyett szeretné 2045-re megvalósítani a karbonsemlegességet, addig Oroszország 2060-as dátumot tűzött ki. A hallgatóság is e témakör mentén tette fel kérdéseit: főként arra voltak kíváncsiak a résztvevők, hogy Németország zöld átállása milyen hatással lesz az autógyártásra, származhat-e ebből előnye Magyarországnak.