Napjaink legégetőbb válsága a szomszédban zajlik. Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásain keresztül rányomja a bélyegét mindennapi életünkre. De mi vár minket az alagút végén? Mit tehetünk jövőnk érdekében? A 2022. szeptember 30. és október 1. között megrendezett MCC Budapest Summit neves hazai és külföldi előadói e kérdéskört járják majd körül.

Az MCC legnagyobb nemzetközi konferenciáján a háború gazdasági következményeiről értekeznek a legnevesebb hazai és külföldi szakemberek.

A földgáz ára a háború kitörése után többszörösére, a 2020. május végén látott áraknak pedig százszorosára emelkedett. Az áram ára a legtöbb európai országban közel tízszerese a két évvel ezelőttinek. Az élelmiszerárak növekedése még soha nem volt ilyen drámai mértékű az Európai Unióban. Az Európai Központi Bank becslései szerint az Eurozóna GDP-je akár 1 százalékot is csökkenhet a katonai konfliktus miatt. A konkrét katonai cselekményeket leszámítva Európa lényegében minden hatását érzi a szomszédjában dúló harcoknak.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Summit rendezvény második napján vehetnek részt az érdeklődők a Klímapolitikai Intézet (KPI) „Zöld átmenet a háború idején” című panelbeszélgetésén.

Az esemény a zöld átmenetre fókuszál az orosz-ukrán háború árnyékában. Előadóink bemutatják a zöld átmenet megvalósítására tett erőfeszítéseket, és megvitatják az orosz-ukrán háború kihívásait, a történelmi inflációt és a fenyegető munkanélküliséget. Szó lesz arról, hogy az EU és az USA milyen erőfeszítéseket tesz a zöld átállás felé, milyen fejleményekre számíthatunk ezen a területen az elkövetkező időszakban, miben tér el a két zöld átmenet jellege, illetve, van-e erre receptje a nyugati világnak. Továbbá az érdeklődők képet kapnak arról, milyen mértékben akadályozza a zöld átmenetet az orosz-ukrán háború, a történelmi infláció és a fenyegető munkanélküliség. A résztvevők azt is megvitatják, hogyan biztosítható a biztonságos élelmiszerellátás az éghajlatváltozás idején, valamint, hogyan lehet javítani az irányítási mechanizmusokon a zöld átállás elérése érdekében.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

  • Dr. Gavin D.J. Harper Met4Tech kutató, Birminghami Egyetem
  • Emmet Penney főszerkesztő, Grid Brief
  • Shaun Riordan, a Nemzetközi Tanulmányok Európai Intézetének diplomáciai és kibertérért felelős tanszékének igazgatója
  • Stefan Sipka politikai elemző, Európai Politikai Központ
  • Litkei Máté igazgató, Klímapolitikai Intézet

Az eseményen való megjelenés előzetes regisztrációhoz kötött.

További információ az MCC hivatalos honlapján és Facebook oldalán.