Munkatársunk, Biró Kinga szerzőtársával, Szalmáné Dr. habil. Csete Máriával írt tudományos publikációja klímainnovációról és fenntartható közlekedésről az új Logisztika Évkönyvben.

A klímaváltozás napjaink egyik legösszetettebb kihívása, amely a társadalmi-gazdasági folyamatok és a természeti környezet vonatkozásában jelentős változásokkal és kockázatokkal jár a közlekedési ágazatban is. A fenntartható városi közlekedés irányába történő elmozdulás érdekében a társadalom mobilitási igényeinek a környezetkímélő és gazdaságilag hatékony kielégítése szükséges.

A klímaváltozás mérséklése és a várható hatásokra való felkészülés fenntarthatósági vonatkozásai mellett a digitális átállás kihívásait és annak hatásait is célszerű figyelembe venni. A digitális technológia fokozza az ágazat hatékonyságát, lehetőséget teremtve így a rendszer rugalmasságára. A kutatás a városi közlekedés vonatkozásában vizsgálja a szektorban megjelenő műszaki-technológiai innovatív megoldásokat.

A klíma-orientált okos megoldások jelentős mértékben hozzájárulhatnak a társadalmi kihívások kezeléséhez, ugyanakkor olyan negatív társadalmi externáliákkal is járhatnak, melyeket érdemes szem előtt tartani a tervezés és megvalósítás során egyaránt.

A teljes cikk itt olvasható!