A vállalati szektor szerepe kulcsfontosságú a klímaváltozás szempontjából, amit jól tükrözött az NKE-SZTFH ESG rendezvényének résztvevői köre is.

2024 október 18-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) adott otthont Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által megrendezett ESG (Environmental, Social and Governance = Környezeti, társadalmi és gazdasági) konferenciának, amely a törvény által is szabályozott rendszer aktuális kérdéseiről szólaltatta meg a kulcsérintetteket.

A plenáris részben előadott Nagy László, az SZTFH elnöke, Szabados Richárd, az NGM kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára, Kemény Gábor, az NKE fejlesztési rektorhelyettese, és Fazekas László, MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A délutáni szekcióülések tematikusan járták körül az ESG bevezetése kapcsán felmerülő fontosabb kérdéseket.

A Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének igazgatója, Dr. Besenyei Mónika, az Adat szekció vendége volt, ahol az ESG rendszerhez kötődő indikátorok témáját elemezték a meghívott szakértők. A kerekasztalt beszélgetést Latorcai Zsombor, SZTFH ESG Hatósági Főosztály főosztályvezetője vezette, és Nemes Attila (SZTFH) mellett Dr. Németh-Weingartner Lilla (KAVOSZ E-Green) volt a beszélgetőpartner. A Klímapolitikai Intézet szempontjából kiemelt jelentőségű terület az ESG rendszer által is prioritásként kezelt adaptációs és mitigációs kérdések köre, amelyet a jogszabályok értelmében a gazdálkodó szervezeteknek a jövőben lényegesen precízebben kell mérniük, és be kell számolniuk az elért eredményeikről. Az MCC Klímapolitikai Intézetének kutatói pedig több információ birtokában várhatóan pontosabb elemzéseket tud majd készíteni a szakpolitika és az érdeklődők számára.

Részletesebb beszámoló az NKE honlapján található.