"Geopolitikai forrópontok és a 21. századi energiakrízis” címmel panelbeszélgetésen vettünk részt az MCC Győri Képzési Központjában.

Demkó Attila, az MCC - Geopolitikai Műhelyének vezetője és Toldi Ottó, az MCC - Klímapolitikai Intézet szenior kutatója részvételével nagy érdeklődést kiváltó panelbeszélgetés volt 2023. augusztus 2-án az MCC Győri Képzési Központjában.

A programot Dr. Fekete Dávid képviselet vezető nyitotta még és Dömötör Mihály kommunikációs koordinátor moderálta. A program aktualitását az adta, hogy az orosz-ukrán háború fényében Európa országainak újra kell értelmezniük a háború okozta fenyegetéseket és újra kell gondolniuk energia szuverenitásuk kérdéseit.

Ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen okok vezetnek térségünkben egy háború kirobbanásához és milyen fegyveres konfliktuszónákkal kell számolnunk. Ukrajna, Koszovó vagy a távoli Tajvan mind olyan területe a világnak, ahol az ellentétes nagyhatalmi játszmák, katona- és energiapolitikai érdekek gyorsan és nagymértékben tudnak fegyveres konfliktusokat, háborúkat előidézni.

A panel résztvevői, a közönséggel együtt próbálta értelmezni, hogy Magyarország a különböző érdekzónákban és a jelenlegi hatalmi status quóban hol helyezkedik el és benne milyen szempontok mentén tudja érvényesíteni nemzetközi érdekeit.