Idén már negyedik alkalommal indította útjára a Mathias Corvinus Kollegium a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőt (KKV). A képzés partnerszervezete a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint a KMKSZ Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ). A program Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselőjének támogatásával valósult meg. A második képzési hétvége december 3-6. között zajlott Budapesten.

A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző elsősorban azokat a 18-36 éves fiatalokat várja, akik a helyi közösség életének alakításában érdekeltek, a kárpátaljai magyarság véleményformálói, értékes tagjai kívánnak lenni. A vezetőképző nagy népszerűségnek örvend, idén is többszörös volt a túljelentkezés. A felvételi bizottság döntése értelmében most 14 fiatal vehet részt a programban.

A képzés a következő négy elemre épül: közügyek menedzsment (kommunikációs rendszerek, a közvélemény-kutatás módszertana, általános menedzsment, közkapcsolati és közösségi gazdálkodási kérdések), készségfejlesztő tréningek (tárgyalástechnika, retorika, prezentációs és beszédírási képességek), háttérbeszélgetések hazai és külföldi előadókkal, valamint e-learning tananyagokra, melyek által társadalomtudományi, filozófiai, elemzési és közgazdasági ismeretekre tehetnek szert a felvételt nyert hallgatók. A szervezők abban bíznak, hogy az első és második alkalomhoz híven a többi képzési hétvégét is sikerül jelenlétiként megszervezni, a járványügyi korlátozások nem szorítják vissza őket az online térbe.

A decemberi képzési hétvégén a Klímapolitikai Intézet is képviseltette magát Dr. Toldi Ottó kutatásvezető szakmai előadásával.