Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a Klímapolitikai Intézet. A megállapodás lényege a klímaváltozással kapcsolatos kooperáció a klímaszakmai munka, a képzések és a tudományos ismeretterjesztés terén.

A két szervezet ünnepélyes keretek között 2022. február 10-én írt alá együttműködési megállapodást, ahol Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, fontos célja az egyetemnek, hogy fejlesztései során elsődleges szempont legyen a fenntarthatóság, a természet- és a környezetvédelem. Példaként említette a jelenleg zajló projekteket, a tervezési fázisban lévő tudományos és innovációs park fejlesztését, a „Green and Smart Campus” magvalósítását, amelyek az intézmény új szemléletét is mutatják. Az egyetem feladata az együttműködés során nem csak a hallgatók érzékenyítése, hanem a társadalom figyelmének felhívása a fenntartható gazdaság és az energiahatékonyság jelentőségére.

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója hangsúlyozta, maga a fenntarthatóság környezeti, társadalmi és gazdasági aspektusokból tevődik össze, ezért nagyon fontos ezeknek a területeknek az összehangolása. A Miskolci Egyetem azért ideális partner a Klímapolitikai Intézet számára, mert azon túl, hogy az egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézmény Magyarországon, a műszaki karok mellett megtalálhatóak itt a jogi, a gazdaságtudományi, valamint a bölcsészettudományi karok is. Napjainkban pedig elengedhetetlen a tudományágak együttműködése, különösen olyan összetett probléma megoldásakor, mint amilyen a klímaváltozás.

Dr. Szalontai Lajos, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánhelyettese az információk fiatalokhoz való eljuttatását, a következő generációk gondolkodásának formálását emelte ki fő feladatként. Ehhez kiváló lehetőséget biztosít például a Közép-Európában elsőként akkreditált klímaadaptációs szakmérnök szakirányú továbbképzés, amit a Miskolci Egyetemen alakítottak ki.