Dr. Besenyei Mónika a Mathias Corvinus Collegium (MCC) égisze alatt működő Klímapolitikai Intézet új igazgatója. Elődje, Dr. Calum TM. Nicholson a Danube Institute kutatási igazgatói feladatait látja el.

A Klímapolitikai Intézet új vezetője az ELTE-n matematikából és fizikából szerzett diplomát, majd a győri Széchenyi István Egyetemen végzett környezetmérnökként. PhD fokozatát a Corvinus Egyetemen kapta kézhez; szakmai karrierje során nemzetközi felnőttképzési, minőségbiztosítási, oktatásfejlesztési programokban képezte tovább magát (pl. EU-Success, Climate-KIC, Transition Hub). Az új vezető az MTA Gazdaságtudományi Bizottságának, valamint a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesület Környezetpedagógiai szakosztályának is tagja.

Pályafutása alatt több hazai egyetemen oktatott, kutatott, tréneri, valamint képzésfejlesztési feladatokat látott el. Nagy nemzetközi tanácsadócégek szakértőjeként is tevékenykedett, több zöld civil szervezetnél dolgozott. Besenyei Mónika fő kutatási területe a környezeti fenntarthatóság és a gazdaság, illetve a vállalati szektor egymásra hatásának vizsgálata.

A szakember már korábban kapcsolatba került az MCC-vel, meghívott oktatóként középiskolásoknak tartott környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat.

Az MCC égisze alatt jelenleg hat kutatóintézet működik: a Klímapolitikai Intézet mellett a Migrációkutató Intézet, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért, a Tanuláskutató Intézet, az Ifjúságkutató Intézet és a Magyar Összetartozás Intézete. E szervezetek klasszikus think-tank tevékenységet végeznek: oktatnak, szakmai eseményeket szerveznek, kutatásokat végeznek, könyvet adnak ki, médiaszerepléseken, tudományos publikációkon, rendezvényeken keresztül részt vesznek a hazai és a nemzetközi szakpolitikai párbeszédben. Az intézetek tevékenységét Kitta Gergely intézetekért felelős igazgató fogja össze.