A rezsiválság, a benzin árak befagyasztása és az energiapolitika is terítékre került a debreceni MCC központ kerekasztal-beszélgetésén.

Egy rendkívül aktuális témákat boncogató, geopolitikai kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a debreceni MCC központ legutóbbi vendégei.

A beszélgetés előtt Dr. Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatási vezetője tartott egy rövid előadást, melyben kiemelte: a magyar kormány hosszú évek tudatos energiapolitikájával érte el azt, hogy mostanra hazánk válságálló lett. Ugyanakkor hozzátette, az energiapolitika egy nagyon kényes és összetett döntésekből álló folyamat, hiszen minden ország a saját érdekeit szeretné előtérbe helyezni, ezen felül pedig még az is bonyolítja a helyzetet, hogy az energiahordozók egyenlőtlenül helyezkednek el a Földön.

Vecsei József, a kerekasztal moderátora számos direkt kérdést intézett a szakértőkhöz. Afelől is érdeklődött, hogy megtehető-e egy állam az energiaválság felelősének. A kérdésre válaszolva Vigóczki Máté, az MCC Geopolitikai Műhely Oroszország-szakértője hangsúlyozta, a földgázban bővelkedő Oroszországot félrevezető lenne megtenni a válság felelősének, ugyanis a jelenlegi helyzethez egy összetettebb folyamat és rossz döntések folyamata vezetett az Európai Unión belül, mint például a német atomerőművek bezárása, valamint a nagy termelőkkel való rossz viszony kialakulása.

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője végül arról biztosított, hogy Magyarország jó helyzetben van, mind a Paksi Atomerőműnek, mint pedig az Oroszországgal való kiegyensúlyozott kapcsolatának köszönhetően.