A közel-keleti konfliktusok kiújulásával és az olajárak emelkedésével egyértelmű, hogy az energia kulcsfontosságú szerepet játszik a gazdasági fejlődésben, a nemzetbiztonságban és a geopolitikai stabilitásban. A megbízható és megfizethető energiaellátás elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez. Az energiabiztonság szavatolása soha nem volt még ilyen fontos.

A Warsaw Institute, a Klímapolitikai Intézet és a The Heritage Foundation által szervezett 'TranszAtlanti Energiakonferencia 2023' lehetővé teszi a különböző ágazatokból érkező tudósok és szakemberek számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat-, a legjobb gyakorlatokat, és együttműködve foglalkozzanak az energiabiztonsággal kapcsolatos kihívásokkal és lehetőségekkel.

Az energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmak közepette az egyik alappillér az energiafüggetlenség előmozdítása, ami így még inkább az energia- és biztonságpolitika részét képezi. A meglévő nemzeti energiarendszerek arra kényszeríthetik a politikai döntéshozókat, hogy azzal az energiával, kiépített hálózattal dolgozzanak, amivel rendelkeznek.

Az energiabiztonság kulcsa a szokatlan megoldások és a partnerségek lehetnek. A fogyasztóknak biztosítani kell a választás lehetőségét, mivel a technológiai diverzifikáció nemcsak tudományosan megalapozott elvárás, hanem biztonsági előnyökkel is jár. A klímasemlegesség eléréséhez tehát technológiailag semlegesnek kell lennünk. A 21. században már nem csak fizikai kockázatokkal kell szembenéznünk, hanem a virtuális térben is fenyegetésekkel kell szembenéznie azoknak, akik az ellátásbiztonságot garantálják. Ez komplex és összehangolt biztonsági stratégiát igényel.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a megújuló energiaforrások újonnan előnyben részesített formája is elemi fontosságú a jövő energiamixében. Mások úgy vélik, hogy a megújuló energiaforrások növelik az energiaköltségeket és gyengítik a gazdaságot. A nemzeti domborzat és a politikai korlátok egyedisége nagyban befolyásolhatja a megújuló energiaforrások elérhetőségét és széles körű használatát. Vannak azonban bevált gyakorlatok arra vonatkozóan, hogyan lehet a leghatékonyabban megvalósítani az energiamixet, amelyeket meg lehet osztani a különböző energiamixű országok között.

Quo vadis energiaágazat? Mik a célok az energiával kapcsolatban a jövőben? Hogyan tudna a vezetők következő generációja egyszerre egyensúlyt teremteni a biztonság, a fenntarthatóság és a megfizethetőség között?

Ezekkel és más témákkal foglalkozik a 2023-as transzatlanti energiakonferencia Washingtonban.

További részletek a Facebook ikonra kattintva érhetőek el.