Az éghajlatváltozás nagy érdeklődésre tart számot jogászok, döntéshozók és kutatók körében a feltételezett társadalmi hatása miatt. Ezek közül az egyik legvitatottabb téma a migráció mértéke, üteme és iránya. Azonban talán meglepő módon a 'klímamigráció' kutatása inkább csak további kérdéseket vet fel, mint válaszokat. Ebben az előadásban Calum Nicholson és Benoit Mayer megbeszélik ennek okait, és bemutatják új közösszerkesztésű kötetük, a 'Climate Migration: critical perspectives for law, policy, and research' hátterét, amelyet a Hart: Bloomsbury adott ki.

Dr. Calum T.M. Nicholson a Trinity College-ban tanult szociálantropológiát a Cambridge-i Egyetemen, a St Antony's College-ban migrációs tanulmányokból szerzett MPhil fokozatot az Oxfordi Egyetemen, és humánföldrajzból doktorált. Az éghajlatváltozás társadalmi következményeinek megértését új alapokra helyező kutatásokat végez, különösen a migrációval és a nemzetközi fejlesztéssel való kapcsolatának összefüggésében. Korábban fejlesztési tanácsadóként és parlamenti kutatóként is dolgozott, a Cambridge-i Egyetemen a nemzetközi fejlesztésről, a nemzetközi migrációról és az éghajlatváltozás politikai vonatkozásairól tart kurzusokat.

Prof. Benoit Mayer a Hongkongi Chinese University Jogi Karának társprofesszora (CUHK LAW). Diplomáit a Párizsi Panthéon-Sorbonne Egyetemről, a McGill Egyetemről és a Szingapúri Nemzeti Egyetemről szerezte. Kutatása különböző nemzetközi és összehasonlító klímajog területeket fedez fel. PhD értekezését a klímamigráció fogalmáról írta, majd egyre inkább az államok klímaváltozás csökkentésére vonatkozó kötelezettségeinek értelmezésére összpontosított, amelyek a klímaegyezményekből, szokásos nemzetközi jogból és emberi jogi egyezményekből erednek. Kutatásai megjelentek olyan szakfolyóiratokban, mint az American Journal of International Law, a European Journal of International Law és az International and Comparative Law Quarterly, valamint olyan monográfiákban, amelyeket a Cambridge és az Oxford Egyetem Kiadó adott ki.

A panelrésztvevők:

  • Prof. Benoit Mayer
  • Dr. Calum T.M. Nicholson
  • Az eseményt Kovács Blanka, a Migrációkutató Intézet kutatója fogja moderálni.

Helyszín: 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7., MCC – Bakócz Tamás terem

Időpont: 2023. november 21. 17:00-18:30

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A beszélgetés nyelve angol lesz.

Regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet:

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!