Ez volt a történelem legnagyobb sarkvidéki expedíciója: 2019 őszén az Alfred Wegener Intézet, Helmholtz Sark- és Tengerkutatási Központ (AWI) német kutatóhajója, a Polarstern egy éven át a jégtáblába fagyva sodródott az Északi-sarkon.

A MOSAiC expedíció (Multidisciplinary Drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) nemzetközi csapata, amely 20 ország több mint 80 intézményének kutatóiból állt, példátlan részletességgel rögzítette a sarkvidéken folytatott méréseket. Kutatásuk középpontjában a légkör, a tengeri jég és a hótakaró, az óceán, az ökoszisztéma és a biogeokémiai folyamatok állnak a rendkívül gyorsan változó sarkvidéken.

Az INTO THE ICE fotókiállítás megtekintése során a látogatóknak lehetőségük nyílik 2023. október 11-én 17:30 órai kezdettel 2023. november 11-ig az MCC budapesti központjában Esther Horváth fotós szemével megtapasztalni a MOSAiC Expedíció folyamatát.

Az eseményen megnyitóbeszédet mond Kitta Gergely, Mathias Corvinus Collegium intézetekért felelős igazgatója.

Kiállításhoz kapcsolodó kerekasztal-beszélgetés

A kiállítással egyidőben 17:30 órai kezdettel kerekasztal beszélgetést szervez az MCC Klímapolitikai Intézete, melynek címe: Szemmel látható klímaváltozás.

A kerekasztal résztvevői:

  • Esther Horvath, Infinity Award győztes fotográfus
  • Szentes Olivér, meteorológus, klímakutató OMSZ
  • Kovács Erik, vezető kutató MCC - Klímapolitikai Intézet
  • A kerekasztal moderátora: Till Virág

A kiállítás 2023. november 11-ig tekinthető meg a Mathias Corvinus Collegium épületében, a 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7. alatt.

A kiállítás megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet: jelentkezési űrlap

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!