Az európai államok a hidegháború végét követően fokozatosan függővé váltak az olcsó orosz energiahordozók importjától. Az orosz-ukrán háború új fejezetet nyitott az EU energia-stratégiájában. A globális, fenntartható jövőt célzó zöldítési törekvések pedig nagymértékben Kínától váltak függővé.

Az EU kínai ritkafémektől és azok feldolgozott termékeitől való kiszolgáltatottsága - a ritkafémtől függően - valahol 75-100 százalék között mozog. Miután ezek az alapanyagok nélkülözhetetlenek a félvezető- és chipgyártásban, s egyaránt szükségesek a PV-panelekhez, optikai kábelekhez, elektromos autókhoz, akkumulátorokhoz, katonai radarokhoz, könnyen belátható, hogy egy Kína és Nyugat között zajló kereskedelmi háborúnak kik lennének a vesztesei. Mert úgy tűnik, hogy az oroszok mellett Kína is a Nyugat célkeresztjébe került.

Az előadás részben arról fog szólni, hogy van -e ennek a borús jövőképnek alternatívája, mi lehet a folytatás?Magyar és közép-európai szempontból is megvizsgáljuk, vajon van-e reális esély az alternatív beszerzési források felkutatására és a tranzitútvonalak kiépítésére.Megnézzük, hogyan állunk az energetikai önellátással: van rá reális esély, vagy városi legenda az egész?

Előadónk: Dr. Toldi Ottó- az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója.

Helyszín: MCC Aranybika – 4025 Debrecen, Piac u. 11-15.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Regisztráció!

A regisztráció határideje: 2024.01.23. (kedd) 12:00 óra