„A víz a legértékesebb kincsünk. Életet teremt, és életet ad” – vallja a Water&Soil vállalat, amelynek egyik alapítótagjával és igazgatójával, Vattay Richárddal beszélgettünk soron következő podcast adásunkban.

A vízhiány továbbra is napjaink egyik legnagyobb kihívása.

A világ vízkészletének csupán egy százaléka iható, ennek is jelentős részét – közel 70 százalékát – a mezőgazdasági termelés használja fel.

Ezt tovább fokozza, hogy a népesség jelentős része a leginkább vízhiányos területeken él, mint Afrika vagy Ázsia különböző régiói. A számok nem túl kecsegtetők tehát, így jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen jövő elé nézünk ennek függvényében és hogyan tudunk bölcsen gazdálkodni ezzel a csekély egy százalékkal?

Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a vendégünkkel. A vízgazdálkodás jövője a takarékosságban és a hatékony felhasználásban rejlik. Figyelembe véve a tényt, hogy a hozzáférhető édesvíz 70 százalékát a mezőgazdaságban használják fel, egyértelmű, hogy ebben az ágazatban kell innovatív megoldások után kutatni – állítja Vattay Richárd.

A számos sikertelen gyakorlat után (lásd például az Indiában végzett kútfúrást követő kiszáradást), fenntartható folyamatokat kell kialakítani, amelyekkel hosszútávon garantálható az öntözés. Olyan technológiára van szükség, amely egyrészt csökkenti az öntözővíz-felhasználást, másrészt ugyanazzal a mennyiséggel nagyobb terület megöntözésére képes.

A Water&Soil vállalat ötlete 2003-ig nyúlik vissza. A magyar mérnök testvérpár, Vattay Antal és Vattay Richárd arra jutott, hogy érdemes lenne megvizsgálni a klímaváltozás függvényében, mi történik a vízzel és a talajjal. Felismerték, hogy a talajok párolgási vesztesége egy olyan terület, amellyel még aligha foglalkoznak világszerte. A hosszas tervezés után végül egy interdiszciplináris csapattal olyan magyar találmányt dobtak – immáron a globális – piacra, amely alapján egy speciális folyadékot gyártanak, az ún. Water Retainer-t (VízŐr®).

A folyadékot a talaj felszínére kell permetezni, ami ezt követően körülbelül 90-10 nap alatt ott lebomlik. Ennek megfelelően tehát a használata a biogazdálkodásban is engedélyezett. A folyadék a permetezés után millió apró hidroszkópikus cseppecskét hozn létre, ezzel magához vonzva a vízpárát, majd ezt visszaalakítva folyékony vízzé. Röviden tehát, a folyadék a talajok párolgási veszteségének csökkentésére alkalmas, miközben teljes mértékben lebomló anyagokból áll.

Fontos szempont volt számukra az is, hogy a folyadék hozzáférhető legyen költségszinten a gazdák számára is. Végül 2015-ben engedélyeztette a NÉBIH. A Water&Soil tevékenysége egy eklatáns példája a klímaváltozás elleni, megoldásokat kereső harcnak.

Hallgasd meg a korábbi Zöld lámpa podcast beszélgetéseinket is!