Négy hét telt el azóta, hogy a Study of the U.S. Institutes for Scholars (SUSIs) intenzív akadémiai programjának keretében Dr. Biró Kinga, a Klímapolitikai Intézet senior kutatója megérkezett Bostonba. Kinga egyike annak a 18 küldöttnek, akit az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége és a Fulbright Bizottság jelölt, végül az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Oktatási és Kulturális Ügyek Hivatala kiválasztott a SUSIs U.S. Economics and Sustainable Development programjába. A programot az Institute for Training and Development (ITD) intézet bonyolítja le.

A program lehetőséget biztosít kutatónknak megismerni az amerikai gazdaság kulcsfontosságú intézményeit, szereplőit és vállalati vezetőit. A program első négy hete Bostonban, a Suffolk University campusán, a Leonard J. Samia Academic Center-ben zajlott.

A program kezdetén egy szimpózium keretében a résztvevők megoszthatták kutatási érdeklődésünket és országunkat képviselve bemutatták a munkahelyüket, kutatási érdeklődésüket és oktatási tevékenységüket. Az előadások egyfajta jégtörőként szolgáltak az első héten.

Kutatónk a program keretében számos egyetemi előadáson vett részt és diszkussziót folytatott professzorokkal. A következőkben ezekből hozunk némi ízelítőt.

Annabel C. Beerel, a Southern New Hampshire University professzora által vezette workshopon a résztvevők megvitatták, hogy a vezetőknek milyen kihívásokkal kell szembenézniük különösen a radikális bizonytalanság idején. A workshop során azonosították azokat a kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznünk és kidolgoztak rá egy olyan keretrendszert, amellyel a jövőben kezelni tudjuk ezeket a kihívásokat. A szimpóziumot Javier Corrales, az Amherst College politológiai professzorának előadása követte, ahol megvitatták a minimális demokrácia, a liberális demokrácia és a részvételi (participációs) demokrácia közötti különbséget, valamint, hogy az Egyesült Államok hogyan küzdött ezek fenntartásáért és elmélyítéséért. Professor Ken I. Kersch, a Boston College politológia professzora felvázolta az Egyesült Államok liberális demokrácia alkotmányos keretének kialakulását.

Lindsey Williams PhD, a University of New Hampshire professzora és a RiverSea Advisors elnöke áttekintést nyújtott a "kék gazdaság" (blue economy) fogalmi alapjairól, amely az óceáni, part menti és tengeri rendszerek és a robosztus gazdaság kapcsolatának leírására szolgál. Ahogy a kék gazdaság egyre inkább előtérbe kerül, kritikus fontosságú annak biztosítása, hogy a fejlesztések során is figyelembe vegyék az új ágazatok fejlődésével járó "igazságos átmenetet", hogy meghallgassák azokat, akiket hagyományosan kizártak a döntéshozatali folyamatokból és figyelembe vegyék az éghajlatváltozás egyenlőtlen hatásait.

Két tapasztalt szakértő, Rick Plaut, startup bajnok, tanácsadó és Rick Feldman, a Mount Holyoke College oktatójának vezetésével a befektetői pitch-ek rejtélyes világában merülhettek el a SUSI résztvevők, akiket a workshop kezdetén négy, egyenként 4-5 fős csoportra osztották. A csapatok a Business Canvas modellt alkalmazva kezdtek bele egy versenyképes termék kiválasztásának folyamatába. Ennek megtervezésére a csapatoknak egy hét állt rendelkezésre. A következő előadáson kutatónk csoportja egy mosodai szolgáltatás bemutatásával adta meg az alaphangot, amely az ukrajnai helyzetre összpontosított. A második csoport a szén-dioxid-kibocsátás elleni küzdelmet célzó átfogó szolgáltatáscsomaggal keltette fel a figyelmet. Eközben a harmadik csoport a szociális támogatási kezdeményezések köré összpontosította előadását, hangsúlyozva a kapcsolatok fontosságát a modern társadalomban. Végül a negyedik csoport a "PawsTech Tracker"-t mutatta be, amely egy innovatív megoldást kínálna a háziállatok nyomon követésére és az egészségügyi állapotuk figyelemmel kísérésére. Mindegyik csapatnak mindössze három perc állt rendelkezésre az érvelésre, amit a résztvevők élénk kérdezz-felelek válasza követett. Az időkeret szűk volt és a kihívás egyértelmű: gyorsan felkelteni a befektetők érdeklődését. A prezentációk után Rick Plaut és Rick Feldman felbecsülhetetlen értékű visszajelzéseket adott. Hangsúlyozták, hogy két kulcsfontosságú kérdéssel kell foglalkozni: "Miért mutassam be?" és "Miért hallgassam meg?". A workshop egy elgondolkodtató fordulattal zárult, hogy hogyan segíthetünk a diákoknak, hogy tanuljanak a kudarcokból.

Dr. Caroline Theoharides, az Amherst College munkatársa lebilincselő előadást tartott a nemzetközi migráció gazdasági hatásairól. Először a migrációnak a származási országokra gyakorolt hatásait vizsgálták, a hazautalásokra, a humán tőke fejlődésére és a normák átadására összpontosítva. Másodszor a migráció célországokra gyakorolt hatásaira fókuszáltak, különös tekintettel a bérekre. Az előadás során nagy figyelmet fordítottak az ok-okozati összefüggésekre és arra, hogy a migrációs kutatás hogyan tervezhető meg az ok-okozati paraméterek meghatározása érdekében.

Daniel P. Barbezat, az Amherst College professzor előadása a világ gazdaságtörténetére, a közgazdasági gondolkodásra és a szubjektív jólétre összpontosított. A gazdasági növekedés és annak elosztása minden gazdaság számára komoly kihívást jelent. Ebben az előadásban ezeket a kihívásokat vizsgálták meg.

Kutatónk látogatást tett a Federal Reserve Banknál Bostonban. Omar Barbiero, a Federal Reserve Bank kutatási osztályának közgazdásza bevezetett a Fed és az amerikai gazdasági perspektívák témájában. Beszélgetést folytattak a Szövetségi Tartalék Rendszerről, az inflációról - történelmi kontextusba helyezve - és a jelenlegi monetáris politikáról.

Kinga számára a legnagyobb élmény a Harvard Business School volt, ahol Prof. Marlous van Waijenbeurg a Harvard esettanulmányi módszerét mutatta be Afrika politikai gazdaságának példáján keresztül.

Patrick J. McEwan, a Wellesley Collage professzor nagyszerű előadást tartott a feltételekhez kötött készpénz-átutalásokról. Megnézték a kormányok által létrehozott különböző programokat, különös tekintettel Latin-Amerikára, ahol elsődleges cél a szegénység csökkentése rövid- és hosszú távon egyaránt. A bemutatott esettanulmányok tanulságosak voltak, hiszen a feltételekhez kötött készpénz-átutalási programok célja egyrészt a fogyasztás ösztönzése az országon belül, azonban ennek a hatását is nyomon kell követni annak érdekében, hogy megnézzük, hogy ez a stratégia valóban hatékonyan csökkenti-e a szegénységet.

Bolygónk fenntarthatóvá tételének egyik legnagyobb kihívása az egyre növekvő profitra való könyörtelen törekvés. Sebastian Bitar PhD, a kolumbiai Universidad de los Andes docense a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Sloan Fishing Simulation segítségével bevezette a résztvevőket a szimulációk és a játékosítás világába. A „játék” kiváló lehetőséget nyújtott a közlegelők tragédiájának (tragedy of the commons) megértésére, amely rávilágít a közös erőforrások korlátlan mértékű kiaknázásának a következményeire.

A SUSIs program utolsó két hetében kutatónk tanulmányútra indul, melynek állomása NYC és Washington D.C. lesz.

A program nagyszerű lehetőséget kínál a magas presztízsű amerikai egyetemekkel és nemzetközileg elismert kutatókkal, professzorokkal való jövőbeli magyar-amerikai együttműködésre.

A program résztvevője által kifejtett minden vélemény a sajátja, és nem képviseli, illetve nem tükrözi az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Oktatási és Kulturális Ügyek Hivatalának vagy a Képzési és Fejlesztési Intézetnek a hivatalos álláspontját.