A hazai természetvédelem számára az egyik legnagyobb szakmai kihívást a mezőgazdálkodás fenntarthatóbb pályára állítása jelenti. A gyepgazdálkodás jelentősége kiemelkedő, mivel a védett állat- és növényfajaink jelentős hányada kötődik a füves élőhelyekhez. A Magyar Madártani Egyesület rendelkezésre bocsátotta a Natura 2000 gyepterületeken való gazdálkodás online tananyagát, ami bárki számára szabadon hozzáférhető!

A MME Natura 2000 gyepterületek természetkímélő gazdálkodásával kapcsolatos ismeretek átadására a Túzok LIFE projekt keretében – az Agrárminisztérium, a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőinek, valamint az érintett nemzetipark-igazgatóságok szakembereinek bevonásával – 2019-ben kézikönyvet adott ki, 2020-ban pedig a kézikönyv anyagát elektronikus tananyag formájában is megjelentette. A tananyag célja a Natura 2000 gyepterületekre vonatkozó szabályozással és a gyepek természetkímélő művelésével kapcsolatos tudás átadása gazdálkodásban érintett szakemberek számára.

A tananyag a Natura 2000 szabályozás gyepekre vonatkozó előírásaiból kiindulva mutatja be a természetkímélő gyepgazdálkodás legfontosabb elemeit. Az elkészült elektronikus tananyag interaktív feladatokkal és számos multimédiás elemmel segíti az ismeretek könnyedebb formában történő átadását.

A teljes e-learning anyag IDE kattintva érhető el.