Az ország túlnyomó részén az ősz első napja óta száraz az időjárás, az Alföldön talajok egyre szárazabbak. A felső félméteres rétegben itt már a kritikus 40 százalékot sem éri el a talaj nedvességtartalma.

Az ország túlnyomó részén az ősz első napja óta száraz az időjárás. A 30 napos csapadékösszeg hazánk döntő részén már jócskán (20-60 milliméterrel) elmarad a sokéves átlagtól. A talajok egyre szárazabbak, különösen az Alföldön, a felső félméteres rétegben már a kritikus 40 százalékot sem éri el a talaj nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában. Nyugaton és északon valamivel jobb a helyzet.

A kukorica a teljes érés azon fázisához közeledik, amikor további csapadékra már nincs szüksége. A napraforgó, az állományszáradás fázisában jár, zajlik a deszikkálása és a betakarítása. Mindkét növényünkre kedvező a meleg, száraz időjárás. Optimális az idő a most érő gyümölcsök számára is, a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához és a mezőgazdasági munkákhoz.

A repce szempontjából azonban már nem ilyen kedvező a helyzet: ahol még augusztus végén a földbe került a mag, ott a növény megkapta a keléshez szükséges csapadékot, és jelenleg 2-4 leveles állapotban van. A további fejlődéséhez azonban most már égető szükség lenne az esőre, különösen ott, ahol csak az eső után vetették el a magot.

Bővebben a témáról itt olvashat.